Lahti Energia

Lahtelainen energiakonserni panostaa ekotehokkuuteen ja uusiutuviin energiamuotoihin. Kymijärvi III -biolämpölaitoksen myötä Lahdessa luovuttiin kivihiilen käytöstä ja alueen kodit lämpiävätkin nyt bio- ja kierrätyspolttoaineella.

Tutustu Lahden kaupungin konserniyhtiöön, joka on ollut pääroolissa alueen hiilidioksidipäästöjen vähentämisessä. Miten kaupunki onnistui energiakäännöksessä ja miten tätä tietoa voisi hyödyntää sinunkin yrityksessäsi tai alueellasi? Yrityksen henkilökunnan vetämä esittelykierros toteutetaan Kymijärven voimalaitosalueella.

Lue lisää

Kivihiilen aikakausi Lahdessa on ohi

Kivihiilen käytöstä luovuttiin 1.4.2020 ja käyttöön otettiin Suomen ympäristöystävällisin bioenergialaitos Kymijärvi III. Käytetyn polttoaineen sisältämät ravinteet kierrätetään takaisin metsiin rakeistettuna tuhkana.

Polttoaineesta erotettu vesi kierrätetään prosessissa, jolloin Vesijärveen laskettavan lauhdeveden määrä on minimaalinen. Lahti Energian kehittämä lauhteiden puhdistusprosessi on Suomessa ainutlaatuinen.

Lue lisää

Kymijärvi II -kaasutuslaitos käy kierrätyspolttoaineella

Kymijärvi II -kaasutuslaitos on maailman ensimmäinen pelkästään kierrätyspolttoainetta käyttävä kaasutusvoimalaitos. Se on ainutlaatuinen: vastaavaa ole missään muualla maailmassa. Laitos on hyötysuhteeltaan huomattavasti parempi kuin jätteenpolttolaitokset ja hieno esimerkki suomalaisesta energiaosaamisesta. Voimalaitoksissa käytettävää kierrätyspolttoainetta tuotetaan alueella lajitellusta erilliskerätystä energiajätteestä.

Lue lisää

Vierailut Lahti Energialla

Lahti Energian oma henkilökunta kertoo yhtiöstä ja kierrättää mahdollisuuksien mukaan alueella. Voimalaitosalue on toiminnassa ympärivuotisesti, mutta revision aikana tai kun alueella on muita korjaus- tai rakennushankkeita, vierailun ajankohdalle on rajoituksia. Vierailun kesto ja esiteltävä alue on riippuvainen voimalaitoksen toiminnasta.

Kenelle:
Lahti Energia Oy ottaa vastaan rajattuja ammattilaisvierailijaryhmiä mm. median edustajia, poliitikkoja ja muita päättäjiä sekä energia-alan ammattilaisia.

Vierailuohjeita ja tietoa esteettömyydestä:
Ennen vierailua vierailijoiden tulee suorittaa turvallisuusperehdytys verkossa. Nimilista vierailijoista tulee toimittaa etukäteen Lahti Regionille ja se tulee olla mukana vierailulle saavuttaessa.

Lahti Energian vierailukeskus sijaitsee Kymijärven voimalaitosalueen portilla (Voimakatu 16), jonka viereen pääsee autolla. Pysäköintialue on vierailukeskuksen edessä.

Korona-aikana vierailut toteutetaan ulkona. Voimalaitosalueella edellytetään turvakenkien käyttöä. Laitokselta löytyy muutama kenkäpari lainaan tarvittaessa. Voimalaitoksiin ei pääse sisälle korona-aikana.

Vierailukeskus ei ole avoinna vierailijoille korona-aikaan, eivätkä näin ollen myöskään keskuksessa sijaitsevat wc-tilat ole käytössä.

Voimalaitosalue on asvaltoitu. Kierroksen pituus ulkona on noin 600 metriä. Piha-alueella on asvaltoituja luiskia, joiden kaltevuus vaihtelee. Laitosten sisätilat eivät ole esteettömiä sisältäen portaita ja metallisia rallitasoja.

Lähetä vierailupyyntö

Tiesitkö tämän Lahti Energiasta?

  • 01
    Lahti Energia luopui kivihiilestä energiantuotannossa ensimmäisten joukossa Suomessa jo vuonna 2019.
  • 02
    Vuosittaiset hiilidioksidipäästöt vähenivät 600 000 tonnilla – määrä vastaa joka toisen lahtelaisen vuoden päästöjä! Päästöt on kutistettu 20 vuodessa kymmenesosaan.
  • 03
    Lahtelainen kaukolämpö tuotetaan lähes hiilineutraalisti bio- ja kierrätyspolttoaineista.

Vastuullisesti kaupunkilaisten ja matkailijoiden iloksi

Vinkki: Yhdistä Lahti Energiaan puuarkkitehtuuria ja radiomastojen historiaa

Faktapitoiseen ohjelmaan sopii hyvin annos kevyempää ohjelmaa. Varaa Lahti Energia -vierailun oheen käynti Vesiuruilla ja opastettu kierros Puuarkkitehtuuripuistossa sataman alueella. Tai miltä kuulostaisi tutustuminen radiotoiminnan historiaan Radio- ja tv-museo Mastolassa, radiomastojen juurella?

Varaa tästä

Vinkki: Yhdistä Lahti Energia vierailuun Salpakierrossa

Jätejakeista Salpakierrolla polttoaineeksi ja polttoaineesta Lahti Energialla energiaksi ja lämmöksi. Tutustu kierrätyspolttoaineen alkuperään ja valmistukseen. Vuonna 2020 jätteiden hyödyntämisaste Salpakierrolla oli 99 %.

Lue lisää Salpakierrosta