Salpausselkä Geopark

Veden muovaama maisema

Päijät-Hämeessä sijaitseva Salpausselkä Geopark kertoo Suomen tunnetuimman, ainutlaatuisen geologisen kokonaisuuden tarinan. Viimeisimmän jääkauden jälkeensä jättämät ensimmäinen ja toinen Salpausselkä ulottuvat halki koko eteläisen Suomen, mutta Lahden seudulla Salpausselät ovat korkeimmillaan ja näyttävimmillään. Niihin liittyy täällä kansainvälisesti arvokkaita harjuja, kuten maisemiltaan upeat Kelvenne ja Pulkkilanharju Päijänteen kansallispuistossa.

Lue lisää

Salpausselät ja harjut

Puhtaita vesiä

Tutustu alueen kohteisiin

Kammiovuori, Sysmä

Näköaloja

Jyrkkärinteiset harjut, korkeat mäet, jylhät kalliot ja näkötornit tarjoavat upeita näköaloja ympäröivään luontoon. Ihaile Geoparkin huikeita maisemia ja ihmettele luonnon kauneutta.

Näytä lisää
Lehmonkärki Päijänne laituri uinti uimarit Asikkala swimming in the lake

Veden äärellä

Alueen sadat järvet, pienistä suppalammista Suomen toiseksi suurimpaan järveen, Päijänteeseen, tarjoavat huikaisevan kauniita maisemia ja upeita virkistysmahdollisuuksia.

Näytä lisää
Kelvenne harjupolku

Metsäpoluilla

Monipuoliset retkeilyreitit ja mielenkiintoiset luontokohteet tarjoavat metsän rauhaa ja tilaa hengittää. Kaunista harjumaastoa, järvenrantoja, huikeita näköaloja ja erämaatunnelmaa, kohteita jokaisen makuun.

Näytä lisää
Lahden satama Vesijärven satama Lahti Harbour Lake Cruise Sibeliustalo Sibelius Hall risteily

Historiaa ja kulttuuria

Historiaa henkivät kirkot, mielenkiintoiset museot sekä rakennettu kulttuuriympäristö tarjoavat lukuisia vierailun arvoisia käyntikohteita.

Näytä lisää
Häränsilmä lampi Lahden Urheilukeskuksen takana suppalampi

Luontoa kaupungissa

Aina ei tarvitse lähteä kauas nauttiakseen ympäröivästä luonnosta. Meillä pääset retkeilemään helposti suoraan kaupungin ytimestä.

Näytä lisää
Onkiniemen liikkuva kivi, Sysmä, Onkiniemi rocking stone

Erikoisuudet

Kokeile keinuttaa jääkauden kuljettamaa kiikkuvaa kivenlohkaretta tai tutustu kohteisiin, joissa lähes 2 miljardia vuotta vanha peruskalliomme näkyy vaikuttavina kalliohalkeamina ja jyrkänteinä.

Näytä lisää
Kammiovuori, Sysmä,

Kaikki käyntikohteet

Salpausselät, pitkät harjujaksot, jylhät kalliot sekä sadat järvet saarineen muodostavat maisemiltaan upean ja geologisesti ainutlaatuisen kokonaisuuden. Salpausselkä Geopark -alueella sijaitsee lukuisa joukko mielenkiintoisia käyntikohteita – tervetuloa tutustumaan!

Näytä lisää
Nokipannukahvit Salpausselkä

Retkietiketti

Luonnon kunnioittaminen, liikkuminen, leiriytyminen, tulenteko ja roskaton retkeily – ota haltuun Metsähallituksen tiivistetty Retkietiketti ja olet valmis retkelle. Muistathan aina tutustua myös retkikohteesi tarkempiin sääntöihin kohteen sivuilla.

Näytä lisää

Valloita Salpausselkä Geopark pyöräillen

Salpausselkä Geopark -alue vaihtelevine maastoineen ja maisemineen soveltuu mainiosti pyöräilykohteeksi. Kokosimme pyöräilijän näkökulmasta kerrottuja vinkkejä kaupungin katuja ja kyläteitä kulkevista reiteistä, joiden varrelle osuu lukuisia mielenkiintoisia käyntikohteita, viehättäviä taukopaikkoja ja monipuolisia palveluita. Vinkkien avulla voi tehdä päiväretkiä tai koostaa pidempiä reissuja. Täältä löytyvät myös alueemme maastopyöräilyreitit.

Tutustu alueen pyöräreitteihin

Mikä on Geopark?

Geopark on yhtenäinen maantieteellinen alue, joka sisältää tieteellisesti kansainvälisesti merkittäväksi arvioituja geologisia kohteita.

Lue lisää
Geopark yritysyhteistyö

Yritysyhteistyö

Yksi olennainen osa geopark-toimintaa on yhteistyö alueen yritysten kanssa. Salpausselkä Geopark -yksikössä luodaan malli, jolla yritykset voivat hakea geopark-yhteistyöyrityksiksi ja mm. hyödyntää geopark-logoa toiminnassaan.

Näytä lisää
Salpausselkä geopark ympäristökasvatusleiri

Kestävän elämäntavan kasvatus

Kestävän elämäntavan kasvatuksen tavoitteena on tutustuttaa alueella kasvavat lähiympäristönsä erityispiirteisiin aina päiväkodista toisen asteen opintoihin saakka ja sitoa kestävä elämäntapa paikallisidentiteettiin ja paikkaan kuulumisen kokemukseen.

Näytä lisää

Yhteystiedot

Lahti Region Oy:n yhteydessä aloitti 1.1.2020 toimintansa Salpausselkä Geopark -yksikkö, joka vastaa yhteistyössä geoparkiin sitoutuneiden kuntien kanssa Salpausselkä Geoparkin toiminnasta. Toiminta kohdistuu kuuden kunnan – Asikkala, Heinola, Hollola, Lahti, Padasjoki ja Sysmä – alueesta koostuvalle Salpausselkä Geopark -alueelle, jolle haetaan UNESCO Global Geopark -statusta.

Näytä lisää
Salpausselkä Geopark -hanke, Salpausselkä Geopark project

Salpausselkä Geopark -hanke

Salpausselkä Geoparkia valmisteltiin hankkeessa, jota toteuttivat vuosina 2017-2020 Lahden ammattikorkeakoulu, Geologian tutkimuskeskus ja Metsähallitus yhteistyössä kuntien ja muiden paikallisten toimijoiden kanssa. Hanketta rahoittivat Hämeen ja Uudenmaan ELY-keskukset EU:n maaseuturahastosta sekä LAMK ja hankkeessa mukana olevat kunnat: Asikkala, Heinola, Hollola, Kärkölä, Lahti, Padasjoki ja Sysmä.

Näytä lisää