Lahti Aqua

Salpausselän soraharjujen suodattamaa, raikasta pohjavettä, vuoden jokaisena päivänä. Lahdessa juodaan maailman parasta pohjavettä.

Yhtiö huolehtii 145 000 asukkaan ja elinkeinoelämän vesihuoltopalveluista Lahdessa ja Hollolassa jo yli sadan vuoden kokemuksella. Tuotetut vesihuoltopalvelut käsittävät asiakaspalvelun, veden hankinnan ja jakelun, jätevesien johtamisen ja käsittelyn.

Asiakkaille toimitetaan ainoastaan pohjavettä, mikä on kaupunkiolosuhteissa varsin ainutlaatuista. Lahdessa ja lähialueilla muodostuu vettä enemmän kuin alueella kulutetaan, noin 100 000 m3 vuorokaudessa. Vettä siis riittää ja sitä voi huoletta nauttia.

Tutustu Lahden kaupungin konserniyhtiöön, joka huolehtii alueen juomavedestä ja jätevesien käsittelystä. Tutustu Lahti Aquan vesihuoltotoimintaan.

Lue lisää Lahti Aquasta

Ympäristö edellä

Vuosittainen vesijohtoverkoston vuotovesiprosentti oli Lahdessa 6,8 % (valtakunnallinen ka. 17 %). Verkoston pieni vuotavuus tarkoittaa vuosittain säästöä sähkön käytössä noin 600 MWh ja samalla pienempää hiilijalanjälkeä ja osallistumista ilmastonmuutoksen vastaiseen työhön.

Aurinkoenergia ja biokaasu talteen

Puhdistamojen katoille sijoitetut aurinkoenergiapaneelit tuottivat vuodessa sähköenergiaa 150 MWh omaan tarpeeseen. Lämmitysenergiana puhdistamoilla käytetään lietteen mädätyksestä syntyvää biokaasua, ja mahdollinen ylijäämäenergia johdetaan kaupungin kaukolämpöverkkoon asukkaiden käyttöön.

Lue lisää

Vierailut Lahti Aqualla

Vierailun aikana esitellään yleisesti vesihuoltotoimintaa ja Lahti Aquaa yrityksenä. Tutustumisvieraluja Lahti Aquan tuotantolaitoksiin ei tällä hetkellä järjestetä.

Kenelle:
Vesihuollon ammattilaiset sekä -opiskelijat. Lahti Aquan vierailukeskus sijaitsee toimitilojen yhteydessä, Lahden satamassa osoitteessa Satamakatu 4. Pysäköintialue on vierailukeskuksen edessä. Vierailijakeskukseen kulku on esteetön.

Vesihuoltotoimintaan pääsee tutustumaan kattavan videon avulla: Tervetuloa Elämänlähteelle! – YouTube sekä videon pohjalta tehtyjen, informatiivisten nettisivujen kautta: Tervetuloa elämänlähteelle – Lahti Aqua Vesihuolto.

Tiesitkö tämän Lahti Aquasta?

 • 01
  Puhdistamoilla otetaan näytteitä ja kartoitetaan yhdyskuntien huume- ja lääkeaineiden käyttöä säännöllisesti yhteistyössä tutkimuslaitosten ja THL:n kanssa. Koronaviruksen geeniperimää kartoitetaan valtakunnallisessa hankkeessa.
 • 02
  Valvomme vuosittain talousveden laatua yli 1000 näytteen verran.
 • 03
  Lahdessa asukkaat käyttävät vettä keskimäärin 120 litraa/vrk.
 • 04
  Vesihuoltoverkostoa on Lahdessa yhteensä 2 115 km.

Vinkki: Tutustu vesiensuojeluun Vesijärvisäätiössä

Päijät-Hämeen Vesijärvisäätiö on tehnyt pitkäjänteistä työtä Vesijärven kunnostuksessa. Vuosikymmeniä jatkunut hoitotyö on tuottanut erinomaisia tuloksia. Säätiön työ on ollut mahdollista kuntien, yritysten ja yksityisten henkilöiden yhteistyön kautta. Säätiö tekee yhteistyötä myös Lahti Aqua Oy:n kanssa, jolla on velvoite tarkkailla laimennusveden ottamisen vaikutusta Vesijärveen.

Lue lisää Vesijärvisäätiöstä

Vinkki: Maailman paras pohjavesi on myös Teerenpelin viskien raaka-aine

Lahtelainen Teerenpeli Panimo & Tislaamo voitti marraskuussa 2020 ”Worldwide Whisky Producer” -sarjan maailman suurimmassa alkoholikilpailussa International Wine and Spirit Competitionissa. IWSC-voitto nostaa suomalaisen viskin maailmankartalle. Teerenpeli -ravintoloissa nautitaan oman panimon ja tislaamon tuotteita ja niitä hyödynnetään myös ravintolan ruokatuotteissa. Paikallinen puhdas Salpausselän suodattama pohjavesi sekä lähivilja toimivat palkittujen juomien raaka-aineina.

Lue lisää Teerenpelistä