Lahden seudun oppaiden opastetut kierrokset Lahdessa, Nastolassa, Heinolassa, Orimattilassa ja Sysmässä

Kävelykierros 5 € / osallistuja. Linja-autokierros 15 € / osallistuja.

Osallistumismaksu maksetaan oppaalle kierroksen alussa. Opastuskieli on suomi, jos ei erikseen mainittu. Kierros toteutuu, jos on yksikin osallistuja. Varustaudu kierroksille sään mukaisilla asusteilla ja jalkineilla.

LINJA-AUTOKIERROKSET

 

26.6. klo 17-19 Lahti tutuksi
Linja-autokierros 15 €/hlö
Opas: Anneli Seppälä
Lähtö: Turistipysäkki Marolankatu, Lahti

Lahdesta tuli 1905 kaupunki, jonka kartta pohjautui kauppalan aikaiseen ruutuasemakaavaan. Tuolloin kaupungissa oli asukkaita muutama tuhat. Lahti ja Nastola yhdistyivät 1.1.2016, joten nykyään Lahdessa on asukkaita lähes 130 000.
Tällä kierroksella tutkailemme monille lahtelaisille päällisin puolin jo ehkä tutuilta tuntuvia kohteita, mutta joiden taustoista tai tarinoista monellakaan ei kenties ole tietoa. Linja-autokierroksen jälkeen tiedät, mitenkä Lahden kylän aikaan kissa selvitti itsensä kylän läpi laskeutumatta välillä maahan, miksi Mustankallionmäkeä sanotaan Pyhättömäksi ja/tai Metelinmäeksi ja mistä tulee Tornator. Entä kuka on sanonut: ”Tehdään torista niin avara ja Aleksanterinkadusta niin leveä, että tulevillakin sukupolvilla on tilaa, missä kulkea”? Vaan miten on nyt, onko vielä tilaa kulkea – ja jos, niin kellä? Hyppää linja-auton kyytiin, niin monet koti-Lahden salaisuudet selviävät.

Varaa paikkasi, mieluiten sähköpostilla:
anneli.seppala (at) gmail.com, tai 040 588 5879.


OPASTETUT LAHDEN KAUPUNGINTALOKIERROKSET

 

Lähtö: Kaupungintalon edestä Harjukatu 31
Erityistä: Talossa on paljon portaita.

Yli sata-vuotias Lahden kaupungintalo on ympäristöineen suomalaisen jugend-arkkitehtuurin kokonaistaideteos. Kierroksella tutustumme arkkitehti Eliel Saarisen suunnittelemaan, vuonna 1912 valmistuneeseen, Lahden kaupungintaloon monipuolisesti ja useassa kerroksessa. Talon seinien sisällä on vuosisadan aikana sattunut ja tapahtunut monia asioita, jotka ovat merkittävästi vaikuttaneet Lahden ja lahtelaisten elämään. Jos et tiedä - tai muista, keitä vietiin aikoinaan kaupungintalon kellon alle, tule kierrokselle – niin sitten tiedät.

25.6. klo 13-14.30 Kaupungintalokierros, opas Anneli Seppälä 

6.8. klo 13-14.30 Kaupungintalokierros, opas Anneli Seppälä                           

20.8. klo 13-14:30 Kaupungintalokierros, opas Sisko Ojanperä  

3.9. klo 13- 14:30 Kaupungintalokierros, opas Helli Jalas


OPASTETUT KÄVELYKIERROKSET LAHDESSA

 

2.7. klo 17.30-19 Kolkanmäki ja Sankarihautausmaa
Lähtö: Ristinkirkon edestä Kirkkokatu 4
Opas: Anneli Seppälä
Nykyisen Ristinkirkon seutu on aikoinaan ollut Lahden kylän syrjäseutua, jota majapaikkanaan pitivät pääosin silloiset "laitapuolenkulkijat". Kolkanmäkenä tuo syrjäinen paikka silloin tunnettiin. Kun mäelle suurten ponnistustusten ja rahojen keräysten jälkeen saatiin rukoushuone, alue rauhoittui vähitellen. Puukirkko valmistui 1890 ja nykyinen Ristinkirkko 1978. Kierrämme aluksi mäkeä, tutkimme alueen historiaa ja nykyisiä rakennuksia. Kävelyn päätteeksi pydähdymme hetkeksi myös Sankarihautausmaalla, johon on haudattu sodissamme kaatuneita, merkilllisiäkin kohtaloita kokeneita sankarivainajia. Mennyt aika ja nykyaika kohtaavat tällä kierroksellamme

9.7. klo 17.30-19 Tallinpassi ja Varikko
Lähtö: Salpausselän koulun piha Hämeenlinnantie 3
Opas: Anneli Seppälä
Kierros alkaa Salpausselän koulun pihasta, josta jatkamme entiselle Vesijärven asemalle vievän rautatiesillan yli. Sillan tuntumassa kuulet tosikertomuksen 1940-luvun Kartanon sonnista, jonka kohtalo oli onneton. Jepulis Penjamin työmatka kaupunkiin kulki Hämeenlinnan tietäkin, ja voi sitä varhaisen aamun oopperaa, minkä Jepulis asukkaille esitti! Kuljemme vanhan asuinalueen kautta Tallinpassin varikkoalueelle, joka on mielenkiintoinen kokonaisuus Lahden rautatiehistoriaa. Alueella ovat edelleen vanha veturitalli, sekä vesitorni, josta saatiin vettä vetureihin, höyryveturi sekä vanha koulu. Muutama vuosi sitten aluetta alettiin valmistella asuinrakennuskuntoon. Vanhat, puiset, aikoinaan rautatieläisten asuttamat asuinrakennukset tyhjennettiin, laudat lyötiin toimistojen ja veturitallin ikkunoihin ja osa junavaunuista vietiin pois. Alue näytti kuihtuvan unholaan, "termiitit iskivät” tyhjentyneisiin rakennuksiin ja Varikon alue oli surullinen näky poltettuine ulkorakennuksineen. Nyt kuitenkin on uusi aika koittanut alueelle. Entinen rautatievirkailijoiden asuintalo on remontoitu ulopuolelta entisajan malliin, mutta sisältä nykyaikaiseksi. Alueelle on saatu jo muutama yrittäjäkin, jotka pitävät silmällä kulkijoita, ja heidän ansiostaan paikalta ovat hävinneet ”termiitit” lähes kokonaan.Varikkoalue elää uutta ajanjaksoa, mutta aika näyttää, kuinka kauan historiaa huokuva, veturivanhus saa olla siellä meidän ihasteltavanamme? Kierroksella kuulet ja näet enemmän!

16.7. klo 17.30-19 Lanupuisto
Lähtö: Kahvila Karirannan edestä Satamakatu 9
Opas: Jaakko Petäjä
Kierroksella tutustutaan laivaliikenteen ja rautatien historiaan satamassa. Kuulemme myös ainutlaatuisen Olavi Lanun teosten synty- ja synnytyshistoriaa veistospuistoon Kariniemen kaupunkipuistossa. Kierroksella selviää myös miten Troijan hevonen päätyi satamaan. Päivitämme Puuarkkitehtuuripuiston nykytilan. Kuinka Lontoon Shard ja Piano-paviljonki liittyvät toisiinsa?

20.7.klo 13-15 Anttilanmäki
Lähtö: Vihdinkadun tunneli Moisionkatu 8
Opas: Anneli Seppälä
Anttilanmäki kuului alun alkaen Hollolan emäpitäjään. Kun sinne alettiin rakentaa mökkejä, ei alueella ollut vielä edes asemakaavaa. Se oli lähinnä Hollolan ”takamaastoa”, jota kansan suussa kutsuttiin Paanantakaseksi. Muutama vuosikymmen sitten Anttilanmäen alue oli vaarassa tuhoutua, sillä rakennukset olivat rakennuskiellossa ja lisäksi alueen läpi suunniteltiin valtavia maanteitä. Nuo suunnitelmat eivät kuitenkaan toteutuneet. Niinpä vielä nykyäänkin Anttilanmäen alue on pikkukujineen varsin sokkeloinen, ja siksi kujilla kuljettaessa on helppo kuvitella menneen ajan maailma, tunnelma ja jopa tuoksut – ja samalla miettiä sitäkin, millaista elämä Anttilanmäellä on aikoinaan ollut. Alue on museoviraston suojeluksessa, mutta uusi aikaa ulottuu silti jo Anttilanmäellekin. Alueen pohjoisosa on muuttunut kertaheitolla parin viimeisen vuoden aikana, kun radan varteen rakennettiin suuri kerrostalovyöhyke ja muutama paritalokin. Kierroksella kuulet alueen historiaa ja nykyaikaa. Tulehan mukaan tutustumaan heinäkuiseen Anttilanmäkeen!

23.7. klo 17.30-19 Kaupunginjohtaja Kajalan aika 1942-1967
Lähtö: Konserttitalon edestä Sibeliuksenkatu 8
Opas: Jaakko Petäjä
Totuuksia ja tarinoita Konserttitalolta Historialliselle Museolle, Kirkonmäeltä Olavinlinnaan. Lahden väkiluku kolminkertaistui Lahden pitkäaikaisimman kaupunginjohtajan, legendaarisen Olavi Kajalan kaudella. Kajala oli dynaamisen kaupungin energiapakkaus. Kuulemme senkin, miten Olavi Kajala toimi kaupunkioppaana nuorelle Jörn Donnerille.

24.7. klo 17.30-19 Patsaita ja puistoja ja historiamuistoja
Lähtö: Historiallisen museon edestä Kartanontie 1
Opas: Anneli Seppälä
Lahti on kuuluisa lukuisista patsaistaan ja veistoksistaan, joita vuosikymmenien aikana kaupunkiin on ostettu ja saatu lahjoituksinakin. Lahdessa sanotaan olevan lähes 50 taideteosta, jotka kertovat Lahden historiaa ja elämästä Lahdessa. Lahden kaupunginjohtajana toimi jatkosodan vuosista aina 1960-luvulle asti "kaunosieluinen" ja toimelias Olavi Kajala, joka halusi kaunistaa rumien savupiippujen täyttämää kaupunkia taideteoksin ja puistoin. Edelleenkin Lahden keskustan alueella on useita puistoja, joita kaupunki hoitaa meidän kaupunkilaisten iloksi ja virkistykseksikin. Vilkasta elämää ja hyörinää oli aikoinaan linja-autojen päätepysäkillä Alatorilla ja myös Kauppatorilla, jossa helppoheikit tarjosivat "melkein ilmaiseksi" tuotteitaan. Varsinkin syysmarkkinoiden aikaan, jolloin pestattiin tulevaksi vuodeksi palkolliset, hyörinä täytti lähitienootkin. Tämä kävely vie meidät taideteosten kautta menneisiin muistoihin, ja historian muisteloihin, mutta samalla pohdimme myös, miten toisenlaiseksi kaupunki on vuosikymmenien aikana muuttunut. Muistellaan siis menneitä ja ihmetellään nykyistäkin elämänmenoa.

13.8. klo 17.30-19 Aikamatka satamassa
Lähtö: Kahvila Karirannan edestä Satamakatu 9
Opas: Jaakko Petäjä
Nykyisin Lahden satama on parhaimmillaan kaupunkilaisten kesäinen olohuone. Sata vuotta sitten Lahden ja Niemen satama-alueet tarjosivat tuhansille lahtelaisille työtä ja toimeentuloa. Aikamatkalla satama-alueella käymme läpi miten oli ennen. Oli kaksi rataa ja kaksi satamaa sekälaaja työläisyhteisö niiden ympärillä

14.8. klo 17.30-19 Lanupuisto
Lähtö: Kahvila Karirannan edestä Satamakatu 9
Opas: Jaakko Petäjä
Kierroksella tutustutaan laivaliikenteen ja rautatien historiaan satamassa. Kuulemme myös ainutlaatuisen Olavi Lanun teosten synty- ja synnytyshistoriaa veistospuistoon Kariniemen kaupunkipuistossa. Kierroksella selviää myös miten Troijan hevonen päätyi satamaan. Päivitämme Puuarkkitehtuuripuiston nykytilan. Kuinka Lontoon Shard ja Piano-paviljonki liittyvät toisiinsa?

21.8 klo 17.30-19 Kun Radiomäelle sähkökirkkoa rakennettiin
Lähtö: Museon portti Radiomäenkatu 38
Opas: Anneli Seppälä
Lahden Radiomäkeä on aikojen saatossa kutsuttu muillakin nimillä, esimerkiksi Selänmäki, Paviljonginmäki ja Hautausmaanmäki. Mäki on ollut monenlaisten tapahtumien ja tilaisuuksien näyttämö vuosikymmenien ajan. Lahden ensimmäinen hautausmaa mäelle perustettiin jo kauppalan aikaan 1894 ja urheilukenttä 1922.  Sotanäyttämönäkin mäki on joutunut olemaan 1918-sodassa, jolloin mäen länsireunaan punaiset kaivoivat juoksuhautojaan. Toki mäellä on varsin erikoinen muistutus myös talvisodasta. Mäen ulkonäkö muuttui erityisen paljon, kun sinne alettiin rakentaa radiomastoja syksyllä 1927. Mastot valmistuivat noin 1½ kuukaudessa, ja sekös oli ihmettelyn paikka silloisille kaupunkilaisille. Mastojen kautta välitettiin Helsingin radio-ohjelmat musiikista kuunnelmiin ja muihin puheohjelmiin. Sotien aikaan mastojen kautta välitettiin salaisia tiedotteita myös kaukopartiomiehille, jotka suorittivat omia sota-ajan tehtäviään Neuvostoliiton puolella. Lahden ensimmäinen radioasema valmistui 1928, ja uusi, silloin hyvin ajanmukainen, tiilirakennus 1935. Radiomäeltä on hulppeat näkymät pohjoiseen ja etelään. Kierrämme mäkeä ja tutkimme, mitä kaikkea muutakin alueella on ollut ja on.

27.8. klo 17.30-19 Mukkula – Kartanoromantiikkaa ja kirjailijoita
Lähtö: Mukkulan kartanon edestä Niemenkatu 30
Opas: Helli Jalas
Mukkulan kartanolla on pitkä historia herraskartanosta kaupungin omistamaksi matkailukeskukseksi. Vuosien hiljaiselon jälkeen Mukkulan kartano on uudistunut. Kirjailijat kokoontuivat Mukkulan puistossa ensimmäisen kerran 1963 ja kesällä 2015 kirjailijakokous pidettiin jälleen Mukkulassa. Kirjailijakokousten historia on osa Mukkulan ominaislaatua. Entiselle leirintäalueelle sijoittunut tapahtumapuisto, luonnonsuojelualue ja Vesijärven maisemat ovat tänä päivänä myös olennainen osa Mukkulan kartanon ympäristöä.

OPASTETUT HAUTAUSMAAKIERROKSET LAHDESSA

 

27.6. klo 17.30-19 Läntinen hautausmaa
Lähtö: Hämeenlinnantie 57
Opas: Sinikka Koskinen
Hollolan seurakunnan 1921 perustama Läntinen hautausmaa on vuosien kuluessa rakentunut vilkkaan valtatien varrelle rauhalliseksi puistoksi. Keskellä sijaitseva kappeli ja kellotapuli luovat ympärilleen perinteisen kirkkomaan tunnelman, joka auttaa kulkijaa muistelemaan jo maallisen vaelluksensa päättäneitä.

4.7. klo 17.30-19 Mustankallion hautausmaa
Lähtö: Huhtakatu 25
Opas: Anneli Seppälä
Mustankallion hautausmaa perustettiin vuonna 1917. Aikoinaan kuuluisiksi tulleita poisnukkuneita ovat muun muassa Lyseon lehtori A. Siven, viime vuosisadan alussa Lahden kaupungin poliisina toiminut iso-Antti, sekä hänen tyttärensä Aune. Hautausmaan takaosassa sijaitsi aikoinaan kirkkoon kuulumattomien hauta-alue ja toisella puolella, etelärinteessä, sodassa 1918 kuolleiden hauta-alue. Alueen keskuskäytävän varrella on Talvisodan pommituksissa kuolleitten hauta. Tähän hautausmaahan on haudattu myös Viipurista sodan jaloista evakkoon joutuneen ja Lahden uudeksi ”kodikseen” valinneen Diakonissalaitoksen poisnukkuneita sisaria

11.7. klo 17.30-19 Vanha hautausmaa
Lähtö: Radiomäenkatu 20
Opas: Anneli Seppälä
Lahden Vanha hautausmaa perustettiin 1894. Vanha hautausmaa on yhtenäinen kokonaisuus lahtelaista ja lahtelaisten menneisyyttä, mutta myös nykyisyyttä, sillä vainajia kirkkomaahan haudataan vielä nykyäänkin. Omalla, ainutkertaisella tavallaan Vanha hautausmaa on Lahden historian oppikirja.

18.7. klo 17.30-19 Kiveen hakatut - Mustankallion hautausmaa
Lähtö: Huhtakatu 25
Opas: Jaakko Petäjä
Mustankallion hautausmaa perustettiin vuonna 1917. Kiveen hakatut kävelykierroksella kerrotaan lahtelaisesta urheilu- ja kulttuurihistoriasta. Pienet ja vähän suuremmatkin elämäntarinat ja saavutukset läpivalaistaan radion suositun sarjan hengessä.

25.7. klo 17.30-19 Vanha hautausmaa
Lähtö: Radiomäenkatu 20
Opas: Anneli Seppälä
Lahden Vanha hautausmaa perustettiin 1894. Vanha hautausmaa on yhtenäinen kokonaisuus lahtelaista ja lahtelaisten menneisyyttä, mutta myös nykyisyyttä, sillä vainajia kirkkomaahan haudataan vielä nykyäänkin. Omalla, ainutkertaisella tavallaan Vanha hautausmaa on Lahden historian oppikirja.

1.8. klo 17.30-19 Ristinkirkon sankarihautausmaa
Lähtö: Ristinkirkon edestä Kirkkokatu 4
Opas: Anneli Seppälä
Lahti on kokenut sotien kauhuja niin vuoden 1918 sodan kuin talvi- ja jatkosodankin aikana. Vuoden 1918 sodassa pommituksissa muun muassa kaupungintalo vaurioitui pahoin. Talvisodassa Lahti oli yksi pommitetuimmista paikkakunnista Suomessa, mutta jatkosodassa keskustan alueelle pommeja putosi vain sodan alkupäivinä – eikä rakennuksiakaan kovin paljon enää tuhoutunut. Sodissa kaikki suomalaiset puolustivat isänmaatamme kuka mitenkin, omien voimiensa mukaan. Miehet rintamilla, naiset kotiseuduilla, mutta myös rintamilla, ja nuoret - jopa lapsetkin - auttoivat siinä missä suinkin pystyivät. Tällä kävelyllä tutkimme Ristinkirkon vieressä sijaitsevaa Sankarihautausmaata. Hauta-alueella on 574 hautalaattaa, mutta vainajia sinne on haudattu enemmän, sillä muutamissa haudoissa lepää – tai on hautaan siunattu - kaksi talvi- ja jatkosodassa kaatunutta sankarivainajaa. Myös kotirintamalla surmansa saaneita vainajia on tähän Sankarihautausmaahan haudattu. Tule kuulemaan tosiasioita sankarivainajien merkillisistä kohtaloista sodan melskeissä ja sodan seurauksista yksittäisiin henkilöihin.

8.8. klo 17.30-19 Vanha hautausmaa
Lähtö: Radiomäenkatu 20
Opas: Anneli Seppälä
Lahden Vanha hautausmaa perustettiin 1894. Vanha hautausmaa on yhtenäinen kokonaisuus lahtelaista ja lahtelaisten menneisyyttä, mutta myös nykyisyyttä, sillä vainajia kirkkomaahan haudataan vielä nykyäänkin. Omalla, ainutkertaisella tavallaan Vanha hautausmaa on Lahden historian oppikirja.

29.8. klo 17.30-19 Vanha hautausmaa
Lähtö: Radiomäenkatu 20
Opas: Helli Jalas
Lahden Vanha hautausmaa perustettiin 1894. Vanha hautausmaa on yhtenäinen kokonaisuus lahtelaista ja lahtelaisten menneisyyttä, mutta myös nykyisyyttä, sillä vainajia kirkkomaahan haudataan vielä nykyäänkin. Omalla tavallaan Vanha hautausmaa on Lahden historian oppikirja.

5.9. klo 17.30-19 Levon hautausmaa
Lähtö: Levonkatu 4
Opas: Helli Jalas
Levon hautausmaa on viimeisin ja laajin Lahden hautausmaista. Hautausmaan alueella on useita kappeleita ja Lahden ainoa krematorio. Levon hautausmaalla on arkku- ja uurnahautoja sekä muistolehto.

OPASTETUT HAUTAUSMAAKIERROKSET HOLLOLASSA

 

Lähtö: Kellotapulin kohdalta, Rantatie 917
Opas: Kyösti Toivonen

Hollolan kirkkomaahan haudattiin vuosisatojen ajan myös Lahden kylän ja kauppalankin vainajia. Hollolan suurten puitten varjostama, levollisen kaunis hautausmaa kertoo omaa historiaansa menneistä vuosista ja vuosisadoista.

18.7. klo 17.30-19 Hollolan hautausmaa
8.8. klo 17.30-19 Hollolan hautausmaa

OPASTETUT HAUTAUSMAAKIERROKSET NASTOLASSA

 

Lähtö: Karhusillantie 10 Nastola
Opas: Jaakko Petäjä

Nastolan hautausmaan historia ylettyy yli 160 vuoden taakse, joten siellä on paljon varsin vanhojakin hautoja. Tällä hautausmaakierroksella kuulemme elämäntarinoita nastolalaisista merkkihenkilöistä, muun muassa taiteilijoista, sekä myös kartanoiden sukuhistoriaa. Kierroksella tutustumme myös sotiemme uhrien muistomerkkeihin.

4.7. klo 17.30-19 Nastolan hautausmaa

1.8. klo 17.30-19 Nastolan hautausmaa

OPASTETUT HAUTAUSMAAKIERROKSET ORIMATTILASSA

 

Lähtö: Hautausmaan pääportti Erkontie 34
Oppaat: Jaakko Petäjä ja Tuula Santala

Orimattilan hautausmaa huokuu historiaa. Hautausmaan vanhin osa on ollut käytössä seurakunnan perustamisesta saakka eli vuodesta 1636 lähtien, mahdollisesti aikaisemminkin. Ns. uusi hautausmaa on perustettu vuonna 1907. Hautausmaalla on kotimaisista puulajeista koostuva kaunis kirkkopuisto. Tällä hautausmaakierroksella kuulemme elämäntarinoita orimattilalaisista henkilöistä. Kierroksella tutustumme myös sotiemme uhrien muistomerkkeihin.

27.6. klo 17.30-19 Orimattilan hautausmaa
25.7. klo 17.30-19 Orimattilan hautausmaa

8.8. klo 17.30-19 Orimattilan hautausmaa

OPASTETUT HAUTAUSMAAKIERROKSET HEINOLASSA

 


27.6. klo 17.30-19 Heinolan hautausmaa
Lähtö: A.F. Aironkadun puoleinen sisäänkäynti
Oppaat: Marja-Leena Ahtiainen

11.7. klo 17.30-19 Heinolan vanha hautausmaa
Lähtö: Heinolan Pitäjänkirkon edestä
Opas: Leena Kauppi ja Tuija Kauppi

25.7. klo 17.30-19 Heinolan hautausmaa
Lähtö: A.F. Aironkadun puoleinen sisäänkäynti
Oppaat: Marja-Leena Ahtiainen

8.8. klo 17.30-19 Heinolan vanha hautausmaa
Lähtö: Heinolan Pitäjänkirkon edestä
Opas: Leena Kauppi ja Tuija Kauppi

15.8. klo 17.30-19 Heinolan hautausmaa
Lähtö: A.F. Aironkadun puoleinen sisäänkäynti
Oppaat: Marja-Leena Ahtiainen

OPASTETTU KÄVELYKIERROS HEINOLASSA

 

27.7. klo 10-11.30 Kylpylämuistojen Heinola
Lähtö: Maaherrankatu 1 Heinola
Opas: Marja-Leena Ahtiainen

OPASTETUT HAUTAUSMAAKIERROKSET SYSMÄSSÄ

 

27.6.17.30-19 Kirkkomaa
Lähtö: Kirkkokuja 1
Opas: Heini Katajisto

24.7. 17.30-19 Otamo
Lähtö: Otamontie 114
Opas: Heini Katajisto

28.7. 17.30-19 Kirkkomaa
Lähtö: Kirkkokuja 1
Opas: Heini Katajisto

15.8. 17.30-19 Otamo
Lähtö: Otamontie 114
Opas: Heini Katajisto

22.8. 17.30-19 Kirkkomaa
Lähtö: Kirkkokuja 1
Opas: Heini Katajisto