Ajankohtaista koronaviruksesta

Matkailijalle

Tervetuloa matkailijat uudelleen, kun aika on. Tällä hetkellä Lahden seudun matkailuväki toivoo kuitenkin, että jokainen pysyy kotonaan ja pitää huolta itsestään sekä läheisistään. Luonnossa liikkumien antaa energiaa ja voimia jaksaa yli tämän poikkeuksellisen ajan. visitlahti.fi/luontoon

Visit Lahti kerää tälle sivulle ajankohtaista tietoa koronavirustilanteesta matkailijoille ja matkailuyrittäjille. Sivu päivitetty 7.4.2020.

Terveystietoa

 

Päijät-Häme on siirtynyt epidemiavaiheeseen. Viruksen leviämistä voidaan edelleen rajoittaa, ja alueen tartunnoista saadun tiedon valossa erityisen tärkeää on kaikkien ryhmäkokoontumisten välttäminen. Tämä koskee myös suurempia perhekokoontumisia. Sisätiloissa on pidettävä toisiin ihmisiin kahden metrin etäisyys.

Huolehdi itsestäsi. Jos sinulla on lieviä, normaalin flunssan oireita ilman kovaa päänsärkyä, hengenahdistusta ja korkeaa kuumetta, pysy kotona ja hoida oireitasi.

Jos vointisi huononee, ota yhteyttä terveydenhuoltoon puhelimitse. Päivystysavun numero on 116 117 ja numero palvelee ympäri vuorokauden, kaikkina päivinä.

Seuraa Päijät-Hämeen Hyvinvointiyhtymän tiedotusta >>

Löydät päivitettyä tietoa koronaviruksen tilanteesta sekä Suomessa matkustamisesta Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL:n sivustolta >>

Lisätietoa koronaviruksesta englanniksi löytyy WHO:n sivustolta >> 

Tapahtumat ja palvelut visitlahti.fi-sivustolla

 

Toistaiseksi Visit Lahti -sivuston tapahtumatiedot ja tiedot eri tahojen aukioloajoista eivät ole ajan tasalla. Sivuille ei tässä poikkeustilanteessa päivitetä väliaikaisia tietoja. Tarkistathan ajankohtaiset tiedot matkailuyritysten omilta nettisivuilta/facebookista.

Matkailijoiden neuvonta

 

Henkilökuntamme on toistaiseksi etäyhteyksien päässä. Palvelemme asiakkaitamme, yrittäjiä ja yhteistyökumppaneita puhelimitse, sähköpostitse, chat-palvelulla (klo 9-15.30) sekä etäyhteyksiä käyttäen.

 

Matkailuyrittäjille

 

 

 

 

Maa- ja metsätalousministeriö valmistelee maaseudun yrityksille tukipakettia

 

Tukirahoitus kohdistettaisiin maaseutumatkailuyrityksille, maataloustuotteita jalostaville yrityksille sekä muille maaseutumaisten alueiden mikroyrityksille ja maatalouden ulkopuolista yritystoimintaa harjoittaville maatiloille. Tukea valmistellaan myös kalastusaluksille, kalankasvatukselle ja kalanjalostuyrityksille.

ELY-keskusten ja muiden rahoittajatahojen lisärahoitus koronavirustilanteessa ei tällä hetkellä kata näiden toimialojen yrityksiä.

LUE LISÄÄ >>

LADEC auttaa yrityksiä myös koronavirustilanteessa – ota yhteyttä!

 

LADEC auttaa ja neuvoo oman toiminta-alueensa yrittäjiä ja yrityksiä kaikissa liiketoimintaan liittyvissä asioissa, myös haasteiden selättämisessä. 

Mikäli koronan aiheuttama tilanne tai joku muu yrityksesi asia huolettaa tai mietityttää, ota yhteyttä LADECiin! Neuvonta on maksutonta ja luottamuksellista.

LADEC >>

Pulmia koronasta - Yrittäjäapua Lahden seudulla -Facebook-ryhmä

 

Yrittäjäkaverin tuki on nyt korvaamatonta! Yrittäjien hätä on nyt suuri, ja Lahden Seudun Kehitys LADECissa tehdään kaikki mitä voidaan ja autetaan, mutta nyt kaivataan myös yrittäjäkavereiden tukea.

Olisiko sinulla tahtoa, hyvää sydäntä ja halua jakaa osaamistasi avuksi toisille? Samalla voit jakaa koronatilanteesta koituneita huolia ja saada apua omaan yrittäjäarkeen. Mikäli koronakysymykset pyörivät päässä koskien yrityksen arjen pyörittämistä, taloutta tai jaksamista, olet tervetullut keskustelemaan, hakemaan vinkkejä ja verkostoitumaan.

LIITY RYHMÄÄN >>

ELY-keskus

 

Yrityksen kehittämisavustus koronavirusepidemiasta aiheutuneissa markkina- ja tuotantohäiriöissä

ELY-keskukset ovat saaneet lisärahoitusta myönnettäväksi yrityksen kehittämisavustuksiin koronavirusepidemian aiheuttamista markkina- ja tuotantohäiriöistä kärsiville yrityksille koko maassa. Tavoitteena on tukea yrityksiä koronavirusepidemian aiheuttamien haitallisten vaikutusten minimoimiseksi sekä kannustaa yrityksiä työllistämiseen.

Avustus voidaan myöntää yritysmuodosta riippumatta yrityksille:

* jotka työllistävät vähintään yhden ja enintään viisi työsuhteessa olevaa työntekijää, jotka eivät ole yrittäjäasemassa toimivia henkilöitä ja joiden työaika on keskimäärin vähintään 30 tuntia viikossa.
* joille koronavirus on aiheuttanut tilapäisiä markkina- ja tuotantohäiriöitä '
* jotka pyrkivät uudistumaan ja vahvistamaan osaamistaan
* kaikkien muiden toimialojen yrityksille, paitsi maa-, metsä- ja kalatalouden sekä maataloustuotteiden jalostuksen alan yrityksille

Lisäksi avustus on tarkoitettu myös niille yksityisille elinkeinoharjoittajille (toiminimet), joiden kokoaikaisten työntekijöiden määrä on enemmän kuin viisi työntekijää.

Yritykset, jotka työllistävät yli viisi työntekijää, voivat hakea avustusmuotoista rahoitusta (liiketoiminnan kehitysrahoitus häiriötilanteissa) Business Finlandilta. Yrityksen ei tule hakea häiriötilanteeseen liittyvää rahoitusta sekä ELY-keskukselta että Business Finlandilta.

Haku on avautunut 31.3.2020 ELY-keskuksen verkkosivuilla.

LUE LISÄÄ >>

Suomen Yrittäjät ry:n palvelut

 

Suomen Yrittäjät on koonnut verkkosivuilleen kattavasti kaiken, mitä yrittäjän tulee tietää tässä poikkeuksellisessa tilanteessa.

SUOMEN YRITTÄJÄT >>

Business Finlandin uudet rahoituspalvelut

 

Business Finland avasi 19.3.2020 kaksi uutta rahoituspalvelua, joiden avulla pienet ja keskisuuret yritykset sekä midcap-yritykset voivat kehittää ratkaisuja koronaviruksen aiheuttamiin ongelmiin.

Esiselvitysrahoitus liiketoiminnan häiriötilanteissa
Rahoituksella yritys voi selvittää ja suunnitella itselleen esimerkiksi uusia liiketoimintoja, korvaavia toimitusketjuja, tuotannon organisoimista sekä työn muutoksesta johtuvien uusien toimintatapojen kehittämistä koronan aiheuttamassa häiriötilanteessa ja sen jälkeen.

Kehittämisrahoitus liiketoiminnan häiriötilanteissa
Rahoituksella yritys voi kehittää niitä asioita, joita se on tunnistanut ja jotka parantavat yrityksen mahdollisuuksia koronan aiheuttamassa häiriötilanteessa ja sen jälkeen. Toimenpiteiden seurauksena yritykselle pitää syntyä uusia ratkaisuja tuotteisiin tai tuotantoon liittyen.

Rahoituksen saaja voi olla myös pelkästään kotimarkkinoilla toimiva yritys. Molemmat rahoitukset ovat avustusmuotoisia.

LUE LISÄÄ uusista rahoituspalveluista >>

LUE LISÄÄ Business Finlandin kootut uutiset ja tiedotteet >>

MaRan korona-aiheiset jäsenohjeet, uutiset ja lomakkeet

 

Matkailu- ja ravintolapalvelut MaRa ry on koonnut yhdelle sivulle linkkejä kaikkiin koronavirukseen liittyviin uutisiin, jäsenohjeisiin ja niihin liittyviin lomakkeisiin. Linkit on kirjattu aikajärjestykseen niin, että tuorein on päällimmäisenä. Linkin yhteydessä oleva päivämäärä kertoo, koska jäsenohje on viimeksi päivitetty.

Jäsenohjeet ja niihin liittyvät lomakkeet avautuvat kokonaisuudessaan vain kirjautumalla sivustolle.

 LUE LISÄÄ >>

Työ- ja elinkeinoministeriö TEM

 

Työ- ja elinkeinoministeriö seuraa ja tekee tarvittavia toimia yhdessä eri TEM-konsernin toimijoiden kanssa vähentääkseen koronaviruksen vaikutuksia mm. yritysten toimintaan, työllisyyteen ja huoltovarmuuteen.

TEMin tiivistetyt ja 1.4. päivitetyt toimintaohjeet koronatilanteessa yrityksen koon mukaan.

Yksinyrittäjät
· Jos yrityksesi on tilapäisesti talousvaikeuksissa, sinun kannattaa pyrkiä ennakoimaan tilannetta ja ensimmäisenä ottaa yhteyttä omaan pankkiin ja muihin yrityksen rahoittajiin.
· Hae tukea kunnalta. Yksinyrittäjät voivat hakea tukea kunnilta koronavirustilanteessa. Haku tapahtuu yrityksen sijaintikunnasta. Tuen suuruus on 2000 euroa. Haku pyritään avaamaan kahdessa viikossa.
· Finnveralta voit saada takauksia ja lyhennysvapaita.

Pienyritykset (1-5 työsuhteessa olevaa TYÖNTEKIJÄÄ)
· Jos yrityksesi on tilapäisesti talousvaikeuksissa, sinun kannattaa pyrkiä ennakoimaan tilannetta ja ensimmäisenä ottaa yhteyttä omaan pankkiin ja muihin yrityksen rahoittajiin.
· Hae avustusta ELY-keskuksesta. ELY-keskukset tukevat pienyrityksiä, jotka ovat kärsineet koronaviruksen aiheuttamista markkina- ja tuotantohäiriöistä ympäri maata.
· Finnveralta voit saada takauksia ja lyhennysvapaita.
· Työeläkemaksuihin joustoa ja lomauttamiseen nopeutta.

Pk-yritykset (6-250 työsuhteessa olevaa työntekijää)
· Jos yrityksesi on tilapäisesti talousvaikeuksissa, sinun kannattaa pyrkiä ennakoimaan tilannetta ja ensimmäisenä ottaa yhteyttä omaan pankkiin ja muihin yrityksen rahoittajiin.
· Hae Business Finlandista avustusta koronavirustilanteeseen.
· Finnveralta voit saada takauksia ja lyhennysvapaita.
· Työeläkemaksuihin joustoa ja lomauttamiseen nopeutta.

LUE LISÄÄ >>

TOIMINTAOHJEITA YRITYKSILLE KORONAVIRUSTILANTEESSA >>