Uutiset ja tiedotteet

 

Veteraanijuhlaa valmistellaan yhteistyössä satojen opiskelijoiden ja vapaaehtoisten kanssa
( Tiedote. Julkaistu: 24.04.2017 klo 17:08 Lahden kaupunki)


Kansallisen veteraanipäivän valtakunnallisen pääjuhlan 27.4. onnistumisessa opiskelija- ja vapaaehtoistyöllä on ratkaiseva merkitys.
Koulutuskeskus Salpauksen ja Lahden ammattikorkeakoulun opiskelijoita toimii eri tehtävissä yhteensä lähes 450. Vapaaehtoisia on mukana 100.
Eniten apuvoimia osallistuu ruokahuoltoon. Hotelli- ja ravintola-alan sekä palveluliiketoiminnan opiskelijoita on huolehtimassa ruuanvalmistuksesta, tarjoilusta ja koko ruokahuollosta. Päijät-Hämeen alueen useiden veteraanijärjestöjen kokeneet daamit, kuten sotilaskotisisaret toimivat ruokahuollossa opiskelijoiden ohjaajina, niin sanottuina kymppeinä
Koulutuskeskus Salpauksen kondiittoriopiskelijat leipovat ruokailussa tarjottavan pehmeähkön Hämäläisen näkkileivän, joka juhlaruokailussa edustaa päijäthämäläistä perinneruokaa. Kahvin kanssa nautitaan Salpauksen opiskelijatyönä kehitetty ’veteraanin juhlaleivos’.
LAMK:n palveluliiketoiminnan opiskelijat huolehtivat juhlavieraiden sisääntulon sujuvuudesta muun muassa bussioppaina, infotiskillä ja eri puolilla juhlapaikkaa. Sosiaali- ja terveysalan opiskelijoita on ensiapuvalmiudessa sekä ohjaamassa ja tukemassa kaikkia juhlavieraita koko juhlan ajan. He toimivat myös koululaisten tapahtumakummeina.
Lapsia ja nuoria nähdään ja kuullaan myös pääjuhlan ohjelmassa. Mukana on muun muassa Lahden Tanssiopiston tanssijoita, Lahden Nuorisoteatterin näyttelijöitä ja Koulutuskeskus Salpauksen sirkusartistiopiskelijoita. Tapahtuman juhlakuorossa on myös runsaasti lapsia ja nuoria. Tapahtumavieraiksi on lisäksi kutsuttu peruskoululaisia ja lukiolaisia yhteensä kuutisensataa.
Vapaaehtoisia osallistuu juhlajärjestelyihin runsaslukuisesti. Esimerkiksi narikkapalvelun hoitavat vapaaehtoiset ja Launeen seurakunnan miesten piiriläiset avustavat tapahtuman rakentamis- ja purkutöissä. Partiolaiset puolestaan huolehtivat juhlallisesta lipunnostosta juhlapäivän aamun hartaustilaisudessa. Yrityksistä esimerkiksi OP Päijät-Hämeestä on henkilöstöä ilmoittautumisessa ottamassa juhlavieraita vastaan.

Veteraanijuhla saattaa vaikuttaa ajoittain liikenteeseen

Veteraanijuhla saattaa vaikuttaa ajoittain liikenteeseen Lahden Urheilu- ja messukeskuksen alueella. Tapahtumapaikalle saapumiseen kannattaa varata aikaa. Liikennettä ohjaavat Salpauksen logistiikka-alan opiskelijat. Lamkin opiskelijoita on lisäksi ollut ennalta suunnittelemassa liikennejärjestelyjen sujuvuutta.
Tapahtuman turvallisuudesta ammattilaisten ohjauksessa huolehtii turvallisuusalan opiskelijoita, ja paikalla on myös varusmiehiä.
Juhlaan saapuvia kansalaisia pyydetään ilmoittautumaan etukäteen.
Tapahtuma on Lahden Urheilu- ja messukeskuksessa klo 10–14.30.

Ilmoittautumiset ja tiedustelut: , p. 0207 281 760.


Veteraanipäivän pääjuhla Lahdessa torstaina 27.4.

Lahden kaupungilla on suuri kunnia järjestää Kansallisen veteraanipäivän valtakunnallinen pääjuhla. Juhlaa vietetään perinteisin menoin Lahden Urheilu- ja messukeskuksessa.

Pääjuhlan juhlapuhuja on tasavallan presidentti Sauli Niinistö ja veteraanien puheenvuoron pitää metsäneuvos Yrjö Torikka. Kansallisen veteraanipäivän teema on Sinun veteraanipäiväsi – Din veterandag. Teeman avulla halutaan nostaa kansallinen veteraanipäivä kaiken ikäisten yhteiseksi juhlaksi. Yle televisioi tapahtuman suorana lähetyksenä.

Arvokkaassa tilaisuudessa muistetaan myös ensimmäistä pääjuhlaa, jota vietettiin Lahdessa v. 1987. Juhlaa suunniteltaessa on tutkittu 30 vuoden takaista ohjelmaa ja siitä on otettu mukaan elementtejä: Pääjuhlassa kuullaan Lassi Nummen runo Kunnian saakoon hän ja hartaustilaisuus noudattaa vuoden 1987 kaavaa.

Juhla alkaa lipunnostolla ja hartaustilaisuudella klo 10. Sen pitävät yhdessä piispa Matti Repo ja metropoliitta Ambrosius.

Pääjuhlassa satoja esiintyjiä

Klo 13 alkavan pääjuhlan käsikirjoittaa ja ohjaa Väinö Weckström. Esiintyjinä ovat mm. näyttelijät Sanna Heiskanen, Väinö Weckström ja Petri Knuuttila sekä ryhmät Lahden Nuorisoteatterista ja Lahden tanssiopistosta. Pääjuhlassa Sinfonia Lahti, Kaartin soittokunta ja Päijät-Hämeen juhlakuoro kantaesitettävät tilausteoksen Perintö, jonka on säveltänyt Hannu Kella. Teoksen solisteina toimivat Emma Vähätalo (kantele), Hannu Kella (harmonikka) ja Timo Alakotila (piano). Juhlassa kuullaan myös Jean Sibeliuksen Finlandia sekä Kalervo Hämäläisen säveltämä ja sanoittama Veteraanin iltahuuto. Kapellimestareina toimivat ylikapellimestari Dima Slobodeniouk ja musiikkimajuri Pasi-Heikki Mikkola.

Juhlan päätteeksi Suomen Ilotulitus esittää noin minuutin kestävä massiivisen taideteoksen Kiitos. Taideteoksen on suunnitellut ilotulitustaiteilija Sami Tammi. Kiitos alkaa kymmenellä kunnialaukauksella, jotka kuvaavat jokaista itsenäisen Suomen vuosikymmentä. Lopuksi laukaistaan taivaalle sata siniristiä veteraanien ja itsenäisen Suomen satavuotisjuhlan kunniaksi. Kiitos ammutaan Intiaanikukkulan suunnasta Urheilu- ja Messukeskuksen ylle.

Veteraanipäivän juhlan tilaisuudet ovat avoimia kaikille kansalaisille. Pyydämme ystävällisesti ennakkoilmoittautumista rajallisesta paikkamäärästä johtuen.

Ilmoittautumiset / tiedustelut:
, p. 0207 281 760