Vääksyn Mylly ja Puoti

Vireä Vääksyn Mylly Oy on yksi Suomen 30 jäljellä olevasta pienmyllystä ja harvinaisena nähtävyytenä ainutlaatuinen vierailukohde. Asikkalan Vääksyn kanavan läheisyydessä sijaitseva raamikas mylly on jauhanut viljaa jo vuodesta 1942 ja on nykyään tunnettu myös innovatiivisista ja terveysvaikutteisista tuotteistaan.

Jo tulo vehreän kumpuilevaan ja idylliseen myllyn pihapiiriin saa tuntemaan tuulahduksen historian havinaa, kiire unohtuu ja aikamatka voi alkaa. Myllyn omassa puodissa pääsee lähietäisyydellä kokemaan ja kuulemaan alkuperäisellä kivijauhatusmenetelmällä tapahtuvan jauhojen valmistuksen.

 

Vääksyn Mylly ja Puoti Mill Shop

Reilut kaksikymmentä vuotta myllärinä toiminut ja ”Myllytonttunakin” tunnettu Kari Savola kertoo Vääksyn Myllyn olevan siinä mielessä erilainen muihin myllyihin verrattuna, että samalla kun asiakas tulee vanhan ajan myllypuotiin ostoksille, näkee hän samalla jauhojen jauhatuksen yli 75 vuotta vanhoilla koneilla.

Vääksyn Mylly käyttää jauhojensa raaka-aineina lähialueiden viljaa, joka on kasvanut puhtaassa maaperässä. Vilja tulee aina alle 9 kilometrin säteellä myllystä ja tuotteita tehdään menekin mukaan, joten varastoja ei synny ja myynnissä on vain takuutuoreita tuotteita. Lähellä tuotetun 100 % puhtaan viljan käyttämisen lisäksi Vääksyn Myllyn toimintaa ohjaavat ekologiset arvot, maaseudun vireyden vaaliminen ja ylpeys omista juurista. Vieraanvaraisuus on käsin kosketeltavaa ja samalla saa kuulla tarinaa paikan historiasta.

Pizzan ystäville

Kehittämämme hienojakoinen 00-vehnäjauho tuo pizza- ja pastaintoilijoita Helsingistä asti jauho-ostoksille, toteaa mylläri.

Kari Savolalla on itselläänkin leipurin juuret. Itse pitsaa leipoessaan hän käyttää pitsataikinan pohjaan oheista reseptiä Saku Tuomisen ja Luca Platanian Pizze-kirjasta.

Pikataikina (lyhyt nostatus 1 tunti) 2-3 hlölle

Tässä taikinassa on runsaasti hiivaa, jotta taikina ehtisi nousta nopeasti. Parhaiten pikanostatus sopii ohuisiin pizzoihin, joissa taikinan rooli on pieni.

500 g vehnäjauhoja (mielellään 00-jauhoa)
3,5 dl kädenlämpöistä vettä
7g kuivahiivaa (tai 25 g tuorehiivaa)
10 g hienoa merisuolaa
10 g oliiviöljyä (reilu ruokalusikallinen)

  1. Ota tilkka vettä erikseen (n. 10%) ja sekoita siihen hieno merisuola.
  2. Sekoita kuivahiiva jauhoihin ja lisää vesi (90%). Vaivaa taikinaa ensin käsin tai koneella, hiljaisella nopeudella noin 10 minuuttia.
  3. Lisää suolavesi ja jatka vaivaamista, kunnes vesi on imeytynyt jauhoihin.
  4. Lisää oliiviöljy ja jatka vaivaamista, kunnes öljy on imeytynyt taikinaan.
  5. Vaivaa taikinaa lopuksi maksiminopeudella, kunnes taikina on joustavaa ja sileää, eikä tartu käsiin. Jos vaivaat käsin, ota taikina pois kulhosta ja vaivaa pöydällä reippain ottein.

Valmista taikina edellä olevan ohjeen mukaan. Kun taikina on valmis, anna sen kohota noin tunnin ajan huoneenlämmössä kostutetun keittiöpyyhkeen alla. Muotoile taikinasta palloja ja levitä ne haluamaasi muotoon. Täytä ja paista korkeassa lämpötilassa.

Myllyn tuotteita ovat jauhot ja jauhoseokset, ryynit, suurimot, leseet sekä talkkunavalmisteet – puodista löytyy 50 eri tuotetta mukaan ostettavaksi. Vääksyn myllyn höyrytysmenetelmällä valmistetut proteiini- ja kuitupitoiset kaurahiutaleet ovat herättäneet kansainvälistäkin kiinnostusta ja hiutaleista valmistettua pähkinäisen täyteläistä puuroa on tarjoiltu aamiaisvieraille mm. Hotelli Kämpissa.

Vääksyn Mylly ja Puoti Mill Shop

Vääksyn myllyllä käsitellään noin 4-5 miljoonaa kiloa viljaa vuodessa ja se jauhaa myös asiakkaiden omaa viljaa. On tarjottava elämyksiä ja pidettävä maaseudun vireystasoja yllä, positiivisuudesta ja asiakkaiden kanssa letkeästä vuoropuhelusta voimansa saava Kari toteaa ja kertoo auringon paistavan aina, pilvet vaan ovat joskus tiellä.

Viimeaikaisinta tuotekehittelyä edustaa vienosti savuntuoksuinen parvitalkkunajauho, joka antaa kuiturikkaan voimalisän viiliin, smoothieen tai jogurttiin.

Myllypuoti toivottaa aidoista mauista ja lähiruoasta kiinnostuneet tervetulleiksi ostoksille ja kokemaan myllyn lumo.

Vääksyn Mylly ja Puoti Mill Shop

Vieraile myös kivenheiton päässä sijaitsevalla Vääksyn kanavalla, jonka ympäristössä voi ihastella vanhan ajan kylämeininkiä ja nauttia kanavan varrella sijaitsevien kahviloiden, ravintoloiden ja käsityöläisliikkeiden tarjonnasta.

Myllypuoti avoinna maanantaista perjantaihin klo 8.00-16.00.

Vääksyn Mylly ja Puoti, Myllytie 3, 17200 Vääksy
vaaksynmylly.fi