Rouheaa katuruokaa modernilla twistillä

Perinteisen suomalaisen katuruoan rinnalle on syntynyt uusia vaihtoehtoja, ja lisäksi ravintoloissa tarjoillaan Street Food -henkistä pikkusyötävää. Lahden seudulta löytyy monipuolinen kattaus herkullista katuruokaa koko perheen makuun.

Kun puhutaan katuruoasta, on sillä alun perin tarkoitettu kaduilla ja katujen varsilla tarjoiltavaa helppoja ja nopeaa, yleensä kojuista ostettavaa ruokaa. Meillä Suomessa nakkikioskit ja torikojut ovat edustaneet perinteistä katuruokatarjontaa, mutta Street Food -trendin noustua muotiin, on termiä ”katuruoka” alettu käyttämään entistä laajemmin.

Tässä muutama vinkki kokeiltavaksi Lahden seudulla.

#1 Kuja Street Food – kunnianosoitus lahtelaisuudelle ja katuruoalle

Lahden Seurahuoneen yhteyteen avattiin kaksi vuotta sitten täysin uudenlainen ravintolakonsepti, joka on kunnianosoitus niin lahtelaisuudelle kuin katuruoallekin. Konseptin kehitti Lahden Seurahuoneen ravintola- ja keittiöpäällikkö Ville Penttilä. Kujan makumaailma on saanut vivahteita maailmalta ja tavoitteena on tarjota hintatasoltaan saavutettavaa, modernia ja yhtä aikaa mielenkiintoista katuruokaa. Kujan katuruoan kyytipojaksi on suunniteltu yhdessä paikallisen Kanavan Panimon kanssa oma olut, jonka nimi on yksinkertaisesti Bisse. Kujan herkullisia Street Food annoksia saa tällä hetkellä  Launeen Prisman sisään rakennetusta omasta Kuja Street Food Laune -ravintolasta. The Original Kuja Street Food Lahti aukeaa taas 1.10.21 omissa tiloissa Aleksilla.

Astu Kujalle

#2 Lihamuki – lahtelainen klassikko

Lihamuki on lahtelainen klassikko ja legenda, jonka syntyhistoria on jossain 80-luvun loppupuolella. Vapaudenkadulla edelleen sijaitseva Jonen Grilli alkoi tarjoilla asiakkaiden pyynnöstä kebab-lihaa ja salaattia annoksina, ja niin syntyi kertakäyttömukiin rakennettu annos, joka on yksinkertaisuudessaan pitänyt pintansa jo vuosikymmenien ajan, ja jonka syömisestä järjestetään jopa kilpailuja. Nykyään lihamukia saa liki kaikista lahtelaisista kebab-paikoista ja grillikioskeista, sekä satunnaisesti myös vähän fiinimmin tuunattuna eri ravintoloiden listoilta. Tämä on lahtelaisen katukeittiön must!

Jonen Grillille

#3 Keitinpiirakka – karjalaista perintöä

Lahteen kulkeutui aikanaan suuria määriä Karjalaisia evakkoja ja karjalainen ruokakulttuuri näkyy myös muun muassa torin katuruokatarjonnassa. Helenan Kotileipomo on yksi tunnetuimpia keitinpiirakoiden myyjiä torilla. Ohut liha- tai kaalitäytteinen puolikuun muotoinen piirakka ei seurakseen muuta kaipaa. Myös kotileipomon munkkipossut saavat veden nousemaan kielelle jo pelkästä ajatuksesta.

Piirakkamyymälään

#4 Cilantro Lahti – pala autenttista Meksikoa

Cilantron Food Truckin löydät Lahden torilta. Autosta myydään alkuperäisiä meksikolaisia tacoja suussa sulavilla täytteillä. Yhdessä annoksessa on kolme tacoa ja ne ovat niin hyviä, että tekee mieli maistaa kaikkia. Cilantron perustaja on todellinen meksikolaisen ruokakulttuurin lähettiläs ja suosittelemme tutustumaan Cilantron Facebook- ja Instagram-tileihin, joissa on paljon tarinaa ruoan alkuperästä ja reseptiikasta. Nämä tacot ovat myös luontaisesti gluteenittomia ja saatavilla on myös kasvisversio.

Meksikon makuihin

#5 Kuplavohveleita makean nälkään

Trendiksi nousseet kuplavohvelit hurmaavat niin lapset kuin aikuisetkin. Aivan Cilantron ruokarekan vieressä torilla on Lahden Vohvelikahvilan koju, josta saa tuoksuvia ja herkullisia kuplavohveleita, joko valmiiksi suunnitelluilla täytteillä tai omavalintaisilla herkuilla elokuun loppuun saakka. Varoituksen sana – tämä ei ole tarkoitettu pieneen herkkunälkään! Lahden Vohvelikahvila ympäri vuoden Kauppakeskus Karismassa.

Lahden Vohvelikahvilaan

#6 Sulami jättitoast taltuttaa isommankin nälän

Lahtelainen Teerenpeli-yhtiöt on tarjoillut ravintolassaan Deli-ruokana maukkaita Sulamiksi ristittyjä jättitoasteja jo useiden vuosien ajan. Teerenranta-ravintola Lahden Matkustajasatamassa tarjoilee Sulameita lounaaksi päivittäin vaihtuvalla täytteellä ja pikkusalaatin kera joka arkipäivä. Palan painikkeeksi sopii erinomaisesti talon oman panimon tuotteet. Niin Teerenrannassa kuin keskustan Teerenpeli-ravintolassa on lisäksi tarjolla laajempi TeerenDeli-lista, jolta löytyy herkullista pikkusyötävää ja snackeja isompaan tai pienempään nälkään mihin kellonaikaan taha

Teerendeliin

#7 Kusmiku Street Food & Bar Heinolassa

Vähän myöhäisempää Lahden seudun katuruokakulttuuria edustaa Heinolassa sijaitseva Kusmiku, joka aloitti toimintansa noin viisi vuotta sitten kiertämällä ruokarekan kanssa tapahtumissa, ja joka on nykyisin laajentanut toimintaansa kivijalkaravintolaan aivan Heinolan ydinkeskustaan. Kusmikun Food Truckin löytää edelleen usein eri tapahtumista tai Apulandia kahvila-museon pihalta Lahden Hennalasta. Food Truckin voi myös tilata perinteisen cateringin sijaan huolehtimaan ruokatarjoilusta eri tilaisuuksiin.

Kusmikuun