Tervetuloa Kimolan kanavalle

Kimolan 5,5 kilometriä pitkä kanava ja sen 12 metriä korkea sulku sekä ainutlaatuinen kanavatunneli ovat takuulla kokemisen arvoiset. Kimolan kanavan myötä on avautunut uusi veneilyreitti Päijänteeltä ja jopa Pielavedeltä, aina 400 km päästä, Kouvolaan Voikkaalle.

Veneilijän tärpit Kimolan kanavalle

Kimolan kanava Kimola canal

Kimolan kanavan tekniset tiedot

Kanava on 5,5 km pitkä. Tutustu tarkemmin kanavan teknisiin tietoihin Kimolan kanavan sivujen kautta.

Kimolan kanava Kimola canal

Kanavan aukioloajat

Kanava avautuu vuosittain toukokuun ensimmäisenä perjantaina. Toukokuu: kello 7-21, huom! avajaispäivänä poikkeuksellisesti klo 9 alkaen. Kesäkuu: kello 7-24 (juhannusviikolla to-la klo 7 –01) Heinäkuu: kello 7-24 Elokuu: kello 7-24 Syyskuu: ma-to kello 7-18, pe-su 7-21 Lokakuu: maanantai ja tiistai suljettu, muina päivinä klo 7-17 Palvelusulutukset hoidetaan kaukokäytöllä Vääksyn kanavalta.

Kimolan kanava Kimola canal

Näin pääset sulutukseen

Sulutusvuoroa odottamaan kannattaa jäädä odotuslaitureihin, jotka sijaitsevat molempiin suuntiin mentäessä kanavan itäisellä reunalla. Kouvolasta päin tultaessa odotuslaituri sijaitsee ennen kanavatunneliin ajoa. Kanavasululle pääsee myös autolla – parkkipaikka löytyy Vierumäentien (tie nro 363) varrelta. Varaathan runsaasti aikaa sulutukseen. Koska veden korkeusero on suuri, menee pelkkään sulutukseen noin 20 minuuttia.

Iitti Vuolenkoski

Satamapalveluita veneilijöille

Iitin Vuolenkoskella, Heinolan suunnalta tultaessa ennen sulkua, on vierassatama. Uuden vesireitin päätepiste, tai alkupiste, riippuen matkailijasta on Kouvolan Voikkaalla. Hirvelä on kotisatama, jossa on myös veneiden vesillelaskupaikka ja Virtakivi toimii puolestaan vierassatamana. Veneilyreitin varrella olevat Hiidensaaren ja Vasikkasaaren retkisatamat on uudistettu. Sulun alapuolella voi myös suunnata kohti Iitin Kirkonkylää ja vierasvenelaitureita.

Kimolan kanava – ohjeita veneilijöille

Kuinka sululla toimitaan, miten itsepalvelukanava toimii ja miten vene kiinnitetään sululla. Katso alla oleva video, jossa saat vastauksia veneilijöitä kiinnostaviin kysymyksiin.

Varaathan runsaasti aikaa kanavalle. Ruuhka-aikoina kanavalla saattaa joutua odottamaan omaa vuoroa. Ja koska veden korkeusero on suuri, menee jo pelkkään sulutukseen aikaa noin 20 minuuttia. Tästä syystä jono etenee hitaammin.

kana

Kimolan kanavan UKK

Kimolan kanava on nähtävyys myös maanteitse saavuttaessa. Alueella on pysäköintialueet autoilijoille, näköalapaikka ja wc. Kesäkaudella kanavalla toimii kioski, joka on alku- ja loppukaudesta avoinna viikonloppuisin ja kesällä joka päivä.

Kimolan kavava – usein kysyttyjä kysymyksiä

Kanavaristeilylle Heinolasta ja Vuolenkoskelta

Vietä kaunista kesäpäivää risteillen kanavalle ja koe kanavan sulutus laivan kannelta käsin.

Kimolan kanavalle pääset eri pituisille risteilyille seuraavasti:

Heinolan Laivaosakeyhtiön M/S Pyhäjärvi – laivalla Vuolenkoskelta ja Heinolan satamasta  kesäkuusta alkaen

Päijänne-Risteilyt Hildenin m/s Suomen Suvi -laivalla Heinolasta heinäkuussa.

Muista myös Päijänteen vesitaksi, jonka voi tilata omalle porukalle

Virtakiven vierassatamasta pääset m/s Kavaljeerin kyydillä toukokuusta syyskuulle Vuolenkoskelle ja takaisin.

Taukopaikkoja ja palveluja kartalla

Tutustu onlinekarttaan ja katso mitä kaikkea on tarjolla Heinolassa, Iitissä, Kimolan kanavalla ja sen alapuolisilla alueilla. Karttaa päivitetään ja täydennetään jatkuvasti. Kanavan päätepistettä, Voikkaan Virtakivea lähestyessä, löytyy uusi vierasvenelaituri Oravalan kartanolta. Laiturilla oleva kyltti kertoo veneilijölle milloin kartanon mailla voi vierailla. Virtakiven Saunan palvelut lisääntyvät koko ajan, tiedossa lisää majoituspaikkoja ja uutuutena Kiviareenan kesäkonsertit.

Kimolan kanavan kioski on toukokuussa avoinna viikonloppuisin (la-su). Kesä-heinäkuussa kioski palvelee joka päivä klo 11-19. Tarjolla kahvia, virvokkeita ja jäätelöä – ja katsotaan mitä muita herkkuja kesä tuo tulleessaan.

Avaa kartta ja tutustu

Varaa aikaa myös Vuolenkosken kylälle

Vuolenkosken Rantamesta

Suosittelemme pysähdystä Iitin Vuolenkoskella, jossa on sekä vierassatama että autolla saapuville pysäköintitilaa. Vierassatamassa toimii suosittu ravintola Rantamesta. Vuolenkosken kylältä löydät kahviloita, kivan kyläpuodin ja Kilkkilän Farmin strutseineen ja alpakoineen. Kylän kesätori on avoinna lauantaisin klo 10-12. Vuolenkoskelta starttaa myös suosittu Juustopolku-patikkareitti, jota pitkin pääsee patikoiden tai maastopyöräillen Heinolaan asti.

Tutustu Vuolenkoskeen

Mikä Kimolan kanava?

Entinen tukinuittoon tarkoitettu kanava on kokenut kahden vuoden aikana täydellisen muutoksen. Iitin Vuolenkosken Koskenniskasta alkava ja Kouvolan Kimolaan päättyvä kanava on nyt ruopattu ja levennetty myös veneilijöille ja risteilylaivoille sopivaksi.

Vanhojen, tukinuittoon tarkoitettujen nippunostureiden tilalle on rakennettu venesulku, jonka sulutuskorkeus on 12 metriä. 4,8 metrin korkuinen uittotunneli sekä poikkeuksellisen korkea sulutuskorkeus tekevät Kimolasta mieleenpainuvan kokemuksen veneilijöille. Kahdeksan metrin levyiseen sulkuun mahtuu noin 30 metriä pitkä alus.

Kanavan myötä Lahden seudulta pääsee Kouvolan Voikkaalle asti. Vesiyhteys kulkee Vesijärven, Vääksyn kanavan, Päijänteen, Kalkkisten kanavan ja Ruotsalaisen kautta Konnivedelle, jossa on Kimolan kanavan länsipääty. Kanavan itäpääty on Kouvolan ja Pyhäjärven puolella.

Kanavan sulutusta pääsee ihailemaan myös jalan. Kanavalta löytyy pysäköintialue, joka sijaitsee Vierumäentien (tie nro 363) varrella.

Kanavan yhteystiedot: puh. 0295 34 4152 (Vääksyn kanava)

LATAA ESITE TÄSTÄ