Matkaile vastuullisesti Lahden seudulla

Lahden seudulla pääset kokemaan puhtaan ja monimuotoisen luonnon vastuullisesti. Luonnosta ja järvistä huolehtiminen on Lahden seudun yhteinen asia. Lahti on Suomen johtava ympäristökaupunki, suunnannäyttäjä ilmastotyössä, kestävien ja älykkäiden ratkaisujen edelläkävijä sekä Euroopan ympäristöpääkaupunki 2021.

Lahti – Euroopan ympäristöpääkaupunki 2021

Lahti on ensimmäisenä suomalaisena kaupunkina nimitetty Euroopan ympäristöpääkaupungiksi 2021. Tämä on tunnustus työstä, jota Lahti on tehnyt vuosikymmenien ajan kehittääkseen Lahdesta ympäristöystävällisemmän ja vastuullisemman kaupungin, joka kuuluu kaikille.

Lakeland Finland – Sustainable Destination Congress 18.1.2021

Lue lisää

Vinkkejä vastuulliseen matkailuun

Lahti on rohkeiden ympäristötekojen kaupunki. Järvi-Suomen luonnon ja Vesijärven vuosikymmeniä jatkunut suojelutyö on tuonut kaupunkiin ainutlaatuista ympäristöosaamista. Salpausselän harjujen luonnollisesti puhtaaksi suodattama hanavetemme on maailman parasta! Lahden seutu tarjoaa upeat puitteet luonnossa liikkumiseen ja puhtaasta ympäristöstä nauttimiseen. Kävely, pyöräily, vähäpäästöiset taksit ja julkinen liikenne ovat kaikki hyviä vaihtoehtoja liikkuessasi Lahdessa! Yövy ympäristösertifioidussa hotellissa tai mökeissä, ja nauti aidosta puhtaasta lähiruuasta! Lahden seutu on ympäristötietoisen matkailijan valinta!

Tekemistä kaikille aisteille!

Lahden seutu tarjoaa upeat puitteet puhtaasta luonnosta nauttimiseen! Suuntaa esimerkiksi viimeisimmän jääkauden muovaamaan, UNESCO Global Geopark -statusta hakevaan Salpausselkä Geoparkiin! Tai suojelluista harjusaarista koostuvaan Päijänteen kansallispuistoon – Salpausselkä Geopark -kohde sekin!

Lahdessa on tehty vuosikymmeniä suojelutyötä Vesijärven luonnon hyväksi. Tutustu vaikkapa mittavan muodonmuutoksen kokeneeseen Vesijärven satamaan, joka on muuttunut raskaan teollisuuden satamasta virkistyskeitaaksi.

Lahden seutu tarjoaa myös upeat puitteet vastuullisille ostoksille. Esimerkiksi lahtelaisen naistenvaate- ja lastenvaateputiikin Cocoonhousen oma mallisto valmistetaan lähes kokonaan Lahdessa ekologisista ja pääosin kotimaisista materiaaleista. Myös lahtelaisen naistenvaate- ja lifestyleliikkeen MariMarin oma mallisto suunnitellaan ja valmistetaan vastuullisesti Lahdessa, Euroopassa tuotetusta ja gots-sertifioidusta luomupuuvillasta. Tai suuntaa aitoa ja puhdasta lähiruokaa tarjoaville lähiruokatoreille, kuten Heinolan Heilaan, Iitin Maatilatorille ja kesäisin Joutsenmerkitylle Kinnarin tilalle!

Majoitu vastuullisesti Lahden seudulla

Ympäristösertifikaatin saadakseen hotellien ja mökkien tulee seurata tiukkoja ohjesääntöjä. Näihin kuuluvat niin kestävä jätteidenkäsittely, veden- ja energiankäyttö sekä ympäristöystävälliset hankkijat.

Tervalepikon Torpat

Lahden seudulla ympäristösertifioitua majoitusta tarjoaa esimerkiksi Tervalepikon Torpat, jonka viihtyisät mökit sijaitsevat Sysmässä, Päijätsalon ja Päijänteen kansallispuiston tuntumassa!

Solo Sokos Hotel Lahden Seurahuone loft havainnekuva

Lahden keskustassa vastuulliset ja makoisat hotelliyöt tarjoavat Green Key -sertifikaatin omaava Solo Sokos Hotel Lahden Seurahuone sekä Joutsenmerkitty GreenStar Hotel Lahti. Ympäristösertifioitua huoneistohotellimajoitusta Lahden Puu-Paavolassa tarjoaa Avano Dreams Oy.

Lahden seudulta löydät aitoa puhdasta lähiruokaa sekä maailman parhaimman hanaveden!

Paikalliset herkut poimit mukaan helposti lähiruokatoreilta ja maatiloilta, leipomoista ja panimoista. Lähiruokatorit ja maatilamyymälät kuten Heinolan Heila ja Iitin Maatilatori tarjoavat paikallisia makuja ja sesongin parhaita kasviksia suoraan tuottajilta!

Vastuullisuus ja ympäristöystävällisyys on huomioitu myös paikallisissa kahviloissa ja ravintoloissa. Suuntaa vaikkapa luomuruokaa ja kakkuja tarjoavaan lounaskahvilaan Mea Manna Kirjastoon, Lahdessa! MeaMannassa kiinnitetään huomiota ekologisuuteen, ja ruoat tehdään terveellisistä ja lähellä tuotetuista raaka-aineista. Kahvila toimii myös erityistä tukea tarvitsevien aikuisten työpajana.

Salpausselän harjujen luonnollisesti puhtaaksi suodattama, maailman paras hanavesi on päivittäistä arjen luksusta Lahden seudulla asuville. Ei olekaan ihme, että Lahden seudulta löytyy viskitislaamo Teerenpeli, marjaviinitilat Viini Pihamaa ja Ainoa Winery sekä useita panimoita! Lahdessa sijaitsee myös kahvipaahtimo Kahiwa, joka ostaa kahvipavut aina mahdollisimman suoraan viljelijöiltä, jotta korvaus työstä päätyy myös oikeaan osoitteeseen.

Tiesitkö, että Solo Sokos Hotel Lahden Seurahuoneen aamiainen ja brunssi ovat erikoistuneet paikallisiin ruokatuotteisiin? Ethän unohda myöskään maistaa Lahden seudun omaa erikoisuutta, paikallisia makuja ja sesongin herkkuja tarjoavaa Vellamomenua!

Liiku vastuullisesti Lahden seudulla

Lyhyet etäisyydet ja hyvin hoidetut pyörä- ja kävelytiet tekevät kävelystä ja pyöräilystä houkuttelevat vaihtoehdot liikkuessasi Lahdessa. Lahden seutu tarjoaakin upeita reittejä pyöräilyyn!

Kitetirri Fatbike-retki Kitetirri fatbiking

Tiesitkö, että Lahden seudun joukkoliikenteen bussit ovat Suomen vähäpäästöisimmät? Lahden Aluetaksilta voit tilata vähäpäästöisen taksin, joka on myös merkitty ympäristöpääkaupunkitunnuksin!

Lahden matkakeskus travel center

Lahti on ensimmäisenä kaupunkina maailmassa lanseerannut asukkaiden henkilökohtaisen liikkumisen päästökaupan sovelluksen. Älypuhelimeen ladattava CitiCAP -sovellus kannustaa kestäviin liikkumismuotoihin: kävelyyn, pyöräilyyn, joukkoliikenteeseen tai vaikka hiihtoon! Lataa maksuton CitiCAP -sovellus Google Play -kaupasta tai AppStoresta.

Vesi on Päijät-Hämeen yhteinen aarre

Meillä Päijät-Hämeessä vesi ja maaperä muodostavat ainutlaatuisen kansainvälisestikin merkittävän kokonaisuuden. Viimeisimmän jääkauden jälkeensä jättämät Salpausselät ja harjut kätkevät sisälleen valtakunnallisesti merkittävät pohjavesivarat. Paksujen sora- ja hiekkakerrosten suodattamasta puhtaasta pohjavedestä saadaan Suomen paras hanavesi sekä raaka-aine elintarviketuotannolle.

Lue lisää

Seitsemän ympäristöfaktaa Lahdesta

 • 01
  Lahdesta tulee hiilineutraali kaupunki vuoteen 2025 mennessä, ensimmäisenä suurena kaupunkina Suomessa.
 • 02
  Lahden menestystarina ympäristöosaamisen edelläkävijänä ulottuu 1970-luvulle Vesijärven kunnostamiseen.
 • 03
  Jätehuollon pitkäjänteisen kehittämisen ansiosta Lahdessa on uudenlaisia työpaikkoja kiertotalousyrityksissä ja jo 97 prosenttia kotitalousjätteestä menee hyötykäyttöön.
 • 04
  Lahdessa on jo leikattu kasvihuonekaasupäästöjä 70 % vuoden 1990 tasosta.
 • 05
  Lahdessa joukkoliikenne toteutetaan Suomen vähäpäästöisimmällä bussikalustolla.
 • 06
  Lahdessa toteutetaan asukkaiden henkilökohtainen liikkumisen päästökauppa ensimmäisenä kaupunkina maailmassa.
 • 07
  Lahden tavoitteena on tulla jätteettömäksi kiertotalouskaupungiksi vuoteen 2050 mennessä.

Turvallisia elämyksiä Lahden seudulla

Toivotamme sinut tervetulleeksi nauttimaan Lahden seudun upeista matkailupalveluista ja ainutlaatuisista luontoelämyksistä! Jotta vierailusi olisi mahdollisimman turvallinen, olemme koonneet alle muutamia ohjeistuksia koronapandemian aikana.

Koronaikonit

Lahden seudun matkailupalvelut ovat valtaosin matkailijoiden käytettävissä ja alueellamme kiinnitetään erityistä huomiota turvallisuuteen. Lahden seudulla on helppo noudattaa turvavälisuosituksia ja suosittelemme erityisesti mökkeilyä, tutustumista luontokohteisiin kuten Salpausselkä Geoparkin kohteisiin sekä ulkoilma-aktiviteetteja. Suosittelemme myös lataamaan älypuhelimeesi THL:n Koronavilkku-sovelluksen tartuntaketjujen jäljittämiseksi. Täältä löydät lisää ajankohtaista tietoa koronaviruksesta.

 

Ammattilais- ja yritysvierailut – Lahti Euroopan ympäristöpääkaupunki 2021

Visit Lahti järjestää yhteistyössä Kestävä Lahti -säätiön kanssa ympäristöpääkaupunkivuoden ammattilaisvierailuja eli ns. technical visit -vierailuja alueen yrityksiin. Opastettuja vierailuja järjestetään erityisesti ympäristötyön edelläkävijäyrityksiin sekä cleantech-alalle, josta löytyy alan kärkiosaamista Lahden alueella. Vierailuilla tutustumme Lahden kaupungin ratkaisuihin sekä konserniyhtiöiden ja paikallisten yritysten uraauurtaviin ympäristötekoihin. Vierailukohteita ovat mm. Päijät-Hämeen Jätehuolto, Lahti Energia, Lahti Aqua ja Lahden Talot. Varataksesi vierailun, pyydämme täyttämään oheisen delegaatiovierailulomakkeen.

Varaa vierailusi täältä

Lahden seutu – Lahti Region Oy on sitoutunut vastuullisuus- ja ympäristötyöhön

Lahden Seutu – Lahti Region Oy:lle on myönnetty Ekokompassi-ympäristösertifikaatti. Ekokompassi on ympäristöjärjestelmä, joka sisältää 10 kriteeriä, joiden kautta yritys hallitsee ympäristöasioitaan ja toimii ympäristövastuullisesti. Lahden seutu – Lahti Region Oy haluaa matkailun alueorganisaationa omalla toiminnallaan ja esimerkillään kannustaa alueen yrityksiä ja muita yhteistyökumppaneita kehittämään toimintaansa kestävän kehityksen periaatteiden mukaisesti. 

Alueemme on hakeutumassa Visit Finlandin Sustainable Travel Finland -ohjelman kestävän matkailun destinaatioksi, ja kannustamme alueen yrityksiä hankkimaan kestävää matkailua tukevia sertifikaatteja. Käytännössä kestävällä tavalla toimiminen matkailuyrityksessä tarkoittaa esimerkiksi ruokahävikin ja jätteiden synnyn minimoimista, ympäristöystävällisten puhdistusaineiden käyttöä ja paikallistalouden tukemista käyttämällä lähiseudun raaka-aineita ja palveluita.

Tärkeä kannustin on myös Salpausselkä Geoparkin kehitystyö. Kuuden kunnan yhteinen geopuisto on hakemassa mukaan UNESCO Global Geopark -verkostoon, jonka jäsenet pyrkivät edistämään kestävää matkailua sekä muita YK:n Agenda 2030 -toimintaohjelman kestävän kehityksen tavoitteita. Salpausselkä Geopark -yksikön asiantuntemus tukee alueorganisaatiotamme kestävän matkailun kehittämispolulla.

 

Tutustu ympäristölupaukseemme