Lahden seudun oppaiden kesäkierrokset 2017

Lahden seudun oppaiden kesäkierrokset 2017

Oppaat: Marja-Leena Ahtiainen, Helli Jalas, Sinikka Koskinen, Jaakko Petäjä, Tuula Santala,
Anneli Seppälä, Kyösti Toivonen, Seppo Toivonen,

Hinnat: Kävely 5 € (alle 15-vuotiaat lapset maksutta aikuisen seurassa), linja-autokierros 15 €. Opastusmaksut maksetaan oppaalle käteismaksuna kierroksen alussa.

Opastuskieli on suomi, jos erikseen ei ole muuta mainittu. Kierros toteutuu, jos on yksikin osallistuja. Varustaudu kierroksille sään mukaisilla asusteilla ja jalkineilla.
Linja-autokierroksille voi ilmoittautua myös ennakkoon (mieluiten sähköpostilla): seppo.toivonen (at) phnet.fi tai puh 050-309 2232, anneli.seppala (at) gmail.com.

Perinteisiä keltaisia kesäkierrosesitteitä voi noutaa mm. Trion Infosta, Lahden kirjastoista, opistoista jne.

**KÄVELYKIERROKSET LAHDESSA

Ti 8.8. klo 17.30-19 Kartanoelämää Augustin aikaan (kävely, opas Anneli Seppälä)
Lähtö:Turistipysäkki Marolankatu
Lahden Kartano, nykyisin Historiallinen museo, on valmistuttuaan 1890-luvun lopussa ollut luultavasti Lahden näyttävin rakennus. Kun Vesijärveltä katseli kartanoon päin, näytti rakennus aikalaisten silmissä suorastaan linnalta. Tätä ”linnaa” asusti kauppalan katteiniksi kutsuttu August Fellman yhdessä rouvansa Iidan ja kolmen lapsensa kanssa. Töitä riitti kartanossa, koska kaikki tehtiin miesvoimin ja pitkälti käsin. Piikoja, renkejä, päivätyöläisiä, mäkitupalaisia ja alustalaisia kartanossa oli tuolloin kymmenittäin. Yksistään kartanon 22 huoneen lämmittämiseen tarvittiin kylminä talvipäivinä useita sisä- tai pikkupiikoja. Kapteeni, myöhemmin hovineuvos, August Fellman on ollut kenties merkittävin lahtelainen kautta aikain. Fellman oli mukana lähes kaikissa hankkeissa, mitä Lahdessa kylän, kauppalan ja vielä kaupunginkin aikaan suunniteltiin ja toteutettiin. Hän avusti mielellään monissa silloisissa hankkeissa rahallisesti, mutta oli myös henkisesti mukana työntekijöittensä ja Lahden ja Hollolan asukkaitten arjessa. Fellman järjesti Kartanossaan pääsiäisenä 1903 perustuslaillisten lakimiesten salaiset ”vaatimattomat päivälliset”, joihin osallistui 173 lakimiestä Helsingistä asti. Tuo tilaisuus koitui syvästi isänmaallisen Fellmanin kohtaloksi, sillä ”päivällisten” seurauksena hän joutui lähtemään maanpakoon Ruotsiin.
Kierroksellamme tutkimme Kartanon ympäristöä. Pohdimme minkälainen Kartanon alue on ollut Augustin aikaan ja Augustin kuoleman jälkeen ja miten Kartanossa elettiin. Mistä syystä Kartanon omistajasuvun ote Kartanosta heltisi – ja lopulta Kartanon maat ja mannut siirtyivät muitten omistukseen. Augustin henki leijailee vielä nykyäänkin Kartanon maisemissa, kun Kartano herää eloon loppukesän näytelmässä.

La 12.8. klo 13-15 Anttilanmäki (kävely, opas Anneli Seppälä)
Lähtö: Vihdinkadun tunneli Moisionkatu 8
Anttilanmäki kuului alun alkaen Hollolan emäpitäjään. Kun sinne alettiin rakentaa mökkejä, ei alueella ollut vielä edes asemakaavaa. Se oli lähinnä Hollolan ”takamaastoa”, jota kansan suussa kutsuttiin Paanantakaseksi. Vielä nykyäänkin Anttilanmäen alue on pikkukujineen varsin sokkeloinen, ja siksi kujilla kuljettaessa on helppo kuvitella menneen ajan maailma, tunnelma ja jopa tuoksut. Alue on museoviraston suojeluksessa, mutta uusi aikaa ulottuu jo Anttilanmäellekin. Alueen pohjoisosa on muuttunut kertaheitolla, kun radan varteen rakennettiin suuri kerrostalovyöhyke. Kierroksella kuulemme alueen historiaa ja nykyaikaa. Tulehan mukaan tutustumaan elokuiseen Anttilanmäkeen!

Ti 15.8. klo 17.30-19 Aikamatka satamassa (kävely, opas Jaakko Petäjä)
Lähtö: Kahvila Karirannan edestä Satamakatu 9
Nykyisin Lahden satama on parhaimmillaan kaupunkilaisten kesäinen olohuone. Sata vuotta sitten Lahden ja Niemen satama-alueet tarjosivat tuhansille lahtelaisille työtä ja toimeentuloa. Aikamatkalla satama-alueella käymme läpi miten oli ennen. Oli kaksi rataa ja kaksi satamaa sekä laaja työläisyhteisö niiden ympärillä.

Ke 16.8. klo 17.30-19 Lanupuisto ja sataman aarteet (kävely, opas Jaakko Petäjä)
Lähtö: Kahvila Karirannan edestä Satamakatu 9
Kierroksella tutustutaan laivaliikenteen ja rautatien historiaan satamassa. Kuulemme myös ainutlaatuisen Olavi Lanun teosten synty- ja synnytyshistoriaa veistospuistoon Kariniemen kaupunkipuistossa. Kierroksella selviää myös miten Troijan hevonen päätyi satamaan. Päivitämme Puuarkkitehtuuripuiston nykytilan. Kuinka Lontoon Shard ja Piano-paviljonki liittyvät toisiinsa?

Ma 21.8. klo 17.30-19 Metelinmäki ja Loukkaanotsa (kävely, opas Anneli Seppälä)
Lähtö: Kaupunginteatterin pääovi Kirkkokatu 14
Aikoinaan Mattilanmäen Loviisan radan takainen alue muotoutui kuin itsestään, kun sinne tehdastyöläiset rakensivat omat pikku mökkinsä perheelleen. Myöhemmin siellä kukkivat kymmenet omenapuut, joita paikallispoliisi Rautell huolellisesti helli ja kasvatti. Mustankallionmäen syrjässä sijainneesta haulitornista sinkoilivat haulit alas valupataan, ja Jepulis Penjami väritti arvaamattomalla käyttäytymisellään asukkaitten elämää.

Ke 23.8. klo 17.30-19 Lahden radiomastot ja Viipuri. Mitä yhteistä? (kävely,
opas Anneli Seppälä)
Lähtö: Turistipysäkki Marolankatu
Lahti ja Viipuri kuuluvat läheisesti yhteen, sillä tänne saapui ja kotiutui paljon juuri Viipurista tulleita karjalaisevakkoja talvi- ja jatkosodan aikana ja sodan loputtua. Vieläkin Lahden väkiluvusta sanotaan noin 7 % olevan juuriltaan karjalaisia. Lahteen tulleet evakot toivat mukanaan yrityksiä, kauppoja, kouluja, opistoja, yhdistyksiä, jotka työllistivät kaupunkiin asettuneita karjalaisia, mutta myös muita lahtelaisia. Monet karjalaisten perustamista ja/tai rakennuttamista rakennuksista ovat edelleen olemassa, mutta ajanhammas alkaa jo nakertaa evakkojen perintöä. Lahteen rakennettiin vuonna 1927 radiomastot, joilla on merkillinen yhteys suomalaisten ennen sotia omistaman Viipurin kanssa. Tuo yhteys on ollut oikea jännitysnäytelmä!

**KÄVELYKIERROKSET HEINOLASSA

Heinolan hautausmaakierrokset

To 10.8. klo 17.30-19 Heinolan vanha hautausmaa (kävely, opas Marja-Leena Ahtiainen)
Lähtö: Pitäjänkirkon edestä, Kirkkotie 1
Vuonna 1770 seurakunnan ainoaksi tulonlähteeksi mainittiin hautapaikkojen myynti, joka sovittiin lopetettavaksi Adolf Fredrikin valtiopäivillä rahvaanvalituksista samana vuoden maaliskuussa. Hautausten lopettaminen kirkkosaliin päättyi siihen, kun kirkkosaliin tehtiin kiinteä lattia vuonna 1775. Kirkkotarhaa, kirkon luona olevaa hautausmaata laajennettiin, ja on laajennettu, useaan otteeseen. Nykyisen kirkon rakentaminen käynnistyi 1755. Kirkollinen järjestäytyminen lienee käynnistynyt 1630-luvulla Suur-Hollolan alaisena saarnahuonekuntana.

**LAHDEN KAUPUNGINTALON KIERROKSET

Lähtö: Kaupungintalon edestä Harjukatu 31 Erityistä: Talossa on paljon portaita.
Yli sata-vuotias Lahden kaupungintalo on ympäristöineen suomalaisen jugend-arkkitehtuurin kokonaistaideteos. Kierroksella tutustumme arkkitehti Eliel Saarisen suunnittelemaan, vuonna 1912 valmistuneeseen, Lahden kaupungintaloon monipuolisesti ja useassa kerroksessa. Talon seinien sisällä on vuosisadan aikana sattunut ja tapahtunut monia asioita, jotka ovat merkittävästi vaikuttaneet Lahden ja lahtelaisten elämään. Jos et tiedä - tai muista, keitä vietiin aikoinaan kaupungintalon kellon alle, tule kierrokselle – niin sitten tiedät.


Ke 9.8. klo 13-14.30 Lahden kaupungintalo (kävely, opas Sinikka Koskinen)
Ti 15.8. klo 13-14.30 Lahden kaupungintalo (kävely, opas Anneli Seppälä)
Ti 22.8. klo 13-14.30 Lahden kaupungintalo (kävely, opas Helli Jalas)
Ti 29.8. klo 13-14.30 Lahden kaupungintalo (kävely, opas Helli Jalas)
Ti 5.9. klo 13-14.30 Lahden kaupungintalo (kävely, opas Helli Jalas)

**HAUTAUSMAAKIERROKSET LAHDESSA

To 10.8. klo 17.30-19 Vanha hautausmaa (kävely, opas Anneli Seppälä)
Lähtö: hautausmaan pääportti Radiomäenkatu 20
Lahden Vanha hautausmaa perustettiin 1894. Vanha hautausmaa on yhtenäinen kokonaisuus lahtelaista ja lahtelaisten menneisyyttä, mutta myös nykyisyyttä, sillä vainajia kirkkomaahan haudataan vielä nykyäänkin. Vanhan hautausmaan alue oli myös sisällissodan 1918 ”näyttämönä”. Omalla tavallaan Vanha hautausmaa on Lahden historian oppikirja.

To 17.8. klo 17.30-19 Läntinen hautausmaa (kävely, opas Sinikka Koskinen)
Lähtö: Hautausmaan pääportti Hämeenlinnantie 57
Hollolan seurakunnan 1921 perustama Läntinen hautausmaa on vuosien kuluessa rakentunut vilkkaan valtatien varrelle rauhalliseksi puistoksi. Keskellä sijaitseva kappeli ja kellotapuli luovat ympärilleen perinteisen kirkkomaan tunnelman, joka auttaa kulkijaa muistelemaan jo maallisen vaelluksensa päättäneitä.

To 24.8. klo 17.30-19 Levon hautausmaa (kävely, opas Helli Jalas)
Lähtö: Hautausmaan pääportti Levonkatu 4
Levon hautausmaa on viimeisin ja laajin Lahden hautausmaista. Hautausmaan alueella on useita kappeleita ja Lahden ainoa krematorio. Levon hautausmaalla on arkku- ja uurnahautoja sekä muistolehto.

To 31.8. klo 17.30-19 Vanha hautausmaa (kävely, opas Helli Jalas)
Lähtö: hautausmaan pääportti Radiomäenkatu 20
Lahden Vanha hautausmaa perustettiin 1894. Vanha hautausmaa on yhtenäinen kokonaisuus lahtelaista ja lahtelaisten menneisyyttä, mutta myös nykyisyyttä, sillä vainajia kirkkomaahan haudataan vielä nykyäänkin. Vanhan hautausmaan alue oli myös sisällissodan 1918 ”näyttämönä”. Omalla tavallaan Vanha hautausmaa on Lahden historian oppikirja.

To 7.9. klo 17.30-19 Levon hautausmaa (kävely, opas Helli Jalas)
Lähtö: Hautausmaan pääportti Levonkatu 4
Levon hautausmaa on viimeisin ja laajin Lahden hautausmaista. Hautausmaan alueella on useita kappeleita ja Lahden ainoa krematorio. Levon hautausmaalla on arkku- ja uurnahautoja sekä muistolehto.

**HAUTAUSMAAKIERROKSET HOLLOLASSA

To 17.8. klo 17.30-19 Hollolan hautausmaa (kävely, opas Kyösti Toivonen)
Lähtö: Kellotapulin kohdalta Rantatie 917
Hollolan kirkkomaahan haudattiin vuosisatojen ajan myös Lahden kylän ja kauppalankin vainajia. Hollolan suurten puitten varjostama, levollisen kaunis hautausmaa kertoo omaa historiaansa menneistä vuosista ja vuosisadoista.

**HAUTAUSMAAKIERROKSET ORIMATTILASSA

To 10.8. klo 17.30-19 Orimattilan hautausmaa (kävely, oppaat Jaakko Petäjä ja Tuula Santala)
Lähtö: Hautausmaan parkkipaikka pääportti Erkontie 34
Orimattilan hautausmaa huokuu historiaa. Hautausmaan vanhin osa on ollut käytössä seurakunnan perustamisesta saakka eli vuodesta 1636 lähtien, mahdollisesti aikaisemminkin. Ns. uusi hautausmaa on perustettu vuonna 1907. Hautausmaalla on kotimaisista puulajeista koostuva kaunis kirkkopuisto. Tällä hautausmaakierroksella kuulemme elämäntarinoita orimattilalaisista henkilöistä. Kierroksella tutustumme myös sotiemme uhrien muistomerkkeihin.